Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Väitös: Potilaan ehdotukset hautautuvat hoitajan äänen alle diabeteksen omahoidossa

Jyväskylän yliopistossa väittelevän Sari Järvisen mukaan potilaat eivät muuta elämäntapojaan, jos muutostarpeet ovat hoitajan asettamia.

Sari Järvisen mukaan kakkostyypin diabetesta sairastavat voivat parantaa poikkeavia laboratorioarvojaan tai jopa pysäyttää sairauden elämäntapamuutoksillaan. Lehtikuva / Irene Stachon

STT

Diabetespotilaiden omat ehdotukset jäävät hoitajan näkökulman alle, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Potilaiden itse esille tuomat elämäntapojen muutostarpeet eivät nouse osaksi omahoidon ohjausta, vaan hoitajan näkökulma painottuu potilasasiakirjoissa enemmän, todetaan Jyväskylän yliopistossa tohtoriksi väittelevän Sari Järvisen väitöstutkimuksessa.

Lain mukaan kirjausten pitäisi painottaa nimenomaan potilaan näkökulmaa.

Järvisen mukaan kakkostyypin diabetesta sairastavat voivat parantaa poikkeavia laboratorioarvojaan tai jopa pysäyttää sairauden elämäntapamuutoksillaan. Potilaat eivät kuitenkaan muuta elämäntapojaan, jos muutostarpeet ovat hoitajan asettamia.

Näin ollen ohjauksessa nousevat esille aina samat muutostarpeet, eikä potilas kehity omahoidon osaamisessa.

– Tämä puolestaan johtaa siihen, ettei potilas saa palautetta omahoidossa onnistumisestaan, eikä ohjaus etene yhdessä suunnitellen, vaan kiertää kehää samojen muutostarpeiden ympärillä, Järvinen toteaa tiedotteessa.

Järvisen mukaan omahoidon ohjaustilanteissa painotetaan ravitsemusta ja lääkehoitoa. Lisäksi käsitellään liikuntaan, painonhallintaan ja päihteidenkäyttöön liittyviä asioita.

Järvisen mukaan olisi myös hyvä kirjata keinoja, joilla muutosesteitä on ratkaistu.

– Potilas saattaa esimerkiksi sanoa, ettei voi liikkua ylipainon vuoksi. Tällöin potilasta voitaisiin ohjata esimerkiksi pyöräilemään tai uimaan, jolloin niveliin kohdistuva rasitus olisi hallittavissa. Tai jos potilas sanoo, ettei voi syödä terveellisesti, koska se on liian kallista, voitaisiin yhdessä käydä läpi perusruoka-aineita, joista voidaan valmistaa terveellistä ruokaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut