Naapurimaat lahjoittavat satavuotiaalle Suomelle taidetta

Ruotsin ja Norjan lahjateokset koristavat Hanasaaren uutta veistospuistoa.

Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa vierailivat Hanasaaren kulttuurikeskuksessa maaliskuussa. Ruotsi on lahjoittamassa Suomelle satavuotislahjaksi veistoksen sekä tutkimusyhteistyölahjan. Vesa Moilanen

Reeta Paakkinen / STT

Suomi saa naapureiltaan satavuotislahjaksi siemenen uuteen pohjoismaiseen veistospuistoon, joka syntyy Espoon Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen alueelle.

Norja paljasti veistoslahjansa keskiviikkona. Lisäksi se antaa varoja norjalais-suomalaisesta kulttuurirahastosta.

– Norjalaiset ovat antaneet Hanasaaren kuraattorille Maaretta Jaukkurille mandaatin valita teoksen taiteilija ja kuratoida teosta. Teoksen on sovittu valmistuvan vuonna 2018, kertoo kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Norjan satavuotislahjaa arvuuteltiin jo aiemmin, kun maan pääministerin uutisoitiin harkitsevan Haltitunturin sivuhuipun lahjoittamista Suomelle. Myöhemmin pääministeri Erna Solberg kuitenkin ilmoitti, ettei hän hyväksy sivuhuipun lahjoittamista Suomelle. Solbergin mukaan rajapyykin siirtämiseen liittyy muun muassa perustuslaillisia ongelmia. Asiaa oli ehdottanut norjalainen Kaivuonon kunta.

Ruotsin lahja valmis jo loppusyksystä

Ruotsi on lahjoittamassa Suomelle satavuotislahjaksi veistoksen, jonka tekee taiteilija Anna Uddenberg.

– Pronssiveistoksesta on jo olemassa ensimmäiset luonnokset, ja sen odotetaan valmistuvan loppusyksystä 2017, Kronman paljastaa.

Lisäksi Ruotsi antaa Suomelle metsäntutkimukseen ja biotalouteen liittyvän tutkimusyhteistyölahjan.

Ruotsin lahjat paljasti ulkoministeri Margot Wallström vierailullaan Helsingissä maaliskuussa.

Lahjat luovuttaa kuningas Kaarle Kustaa, joka on muiden Pohjoismaiden valtionpäämiehien kanssa vierailulla Suomessa torstaina. Vierailun isäntinä toimivat presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Presidenttipari ottaa vieraat vastaan presidentinlinnan etupihalla kello 10.30 alkavissa seremonioissa.

Paikalla ovat Ruotsin kuninkaan lisäksi kuningatar Silvia, Tanskan kuningatar Margareeta, Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja sekä Islannin presidentti Gudni Thorlacius Johannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut