Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

VATT ei tunnista kytkyä vuokrien ja asumistukien välillä

Uusin tutkimus on ristiriidassa aiempien suomalaisten tutkimusten kanssa.

VATTin mielestä asumistuki ei nosta vuokria. Kuvassa vuokra-asunnon näyttö Helsingissä maaliskuuss. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT torjuu yleistä käsitystä, jonka mukaan vuokrat olisivat korkeampia asunnoissa, joihin maksetaan korkeampaa asumistukea.

Tutkimusjohtaja Essi Eerolan ja erikoistutkija Teemu Lyytikäisen tutkimustulokset ovat ristiriidassa aiempien suomalaisten tutkimusten kanssa, joissa yhteys asumistukien ja vuokrien välillä arvioitiin voimakkaaksi.

Eerolan ja Lyytikäisen tulokset viittaavat siihen, että tietyille ryhmille kohdennettu avokätisempi tuki ei valu vuokranantajille vaan osuu tuensaajille. Kotitalouden saama asumistuki riippuu esimerkiksi tuloista ja perhekoosta.

Tutkimuksessa keskitytään suurissa kaupungeissa pienissä yksityisissä vuokra-asunnoissa asuviin tuensaajiin. Siinä käytettiin Kelan aineistoa, joka kattaa asumistuen saajat vuosilta 2008–2013.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut