Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt täyttää 95 vuotta

Alikersantti Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942.

Viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari TuomasGerdt täyttää tänään 95 vuotta. Hän on syntynyt 28. toukokuuta 1922 Heinävedellä.

Jalkaväkirykmentti 7:n taistelulähetti, alikersantti Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Hän on ritari numero 95.

Nimitysperusteluissa hänen sanottiin sodan alkuvaiheista alkaen kunnostautuneen erityisesti taistelulähettitehtävissä ja joutuneen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa oloissa.

Gerdtin kerrottiin myös kantaneen kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan ja jatkaneen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka.

Ylipäällikkö Mannerheim halusi, että kunniamerkki myönnettäisiin sodassa tehtyjen tekojen, ei sotilasarvon perusteella. Kunniamerkki annettiin "erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi".

Ensimmäisenä vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin eversti Ruben Lagus 22. heinäkuuta 1941. Viimeisenä kunniamerkillä palkittiin everstiluutnantti Viljo Laakso 7. toukokuuta 1945. Sotamarsalkka Mannerheimin ritarinumero on 18 ja nimityspäivä oli 7. lokakuuta 1941.

Kaikkiaan Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin 191 henkilöä.