Ajokortin suorittamista halutaan helpottaa – näitä muutoksia esitetään

Henkilöauton ajokortin suorittamisen kolmevaiheisuudesta aiotaan luopua.

Ajokortin suorittamiseen esitetään muutoksia. Esimerkiksi ajoharjoittelun henkilöauton ajokorttia (B-ajokortti) varten voi aloittaa jo 16-vuotiaana ja B-kortin suorittamisen kolmevaiheisuudesta luovutaan, mikäli lakiluonnos toteutuu. Ehdotetut muutokset koskevat muita kuin kuorma- ja linja-autokortteja.

Teoriaopetuksen sääntelystä lailla luovuttaisiin. Ensimmäistä ajokorttiaan suorittavien – ajokorttiluokasta riippumatta – olisi kuitenkin aluksi osallistuttava neljän tunnin teoriaopetukseen muun muassa liikenneturvallisuudesta.

Ajo-opetusta edellytettäisiin ilman tarkempia sisältövaatimuksia. Auton B-luokassa määräksi ehdotetaan kymmenen ja moottoripyörällä viisi tuntia. Ajo-opetuksen voisi aloittaa jo 16-vuotiaana. Opetuslupaa helpotettaisiin siten, että auton poljinvaatimuksesta luovutaan.

B-kortti suoritettaisiin vain yhdessä vaiheessa. Kuskikokelaalta vaadittaisiin kahdeksan tunnin koulutus riskien tunnistamisesta ja vaikeissa oloissa ajamisesta, mikä vastaisi nykyistä syventävää vaihetta.

Kuljettajantutkinnossa teoriakokeen vaativuutta lisättäisiin ja ajokokeen aikaa pidennettäisiin.

Toimiiko oma vakuutus terveydentilasta?

Uudistuksen tavoitteena on keventää sääntelyä, mahdollistaa vaihtoehtoiset opetustavat sekä alentaa ajokorttikustannuksia. Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen suhtautuu positiivisesti ainakin siihen, että ajoharjoittelun voisi aloittaa nykyistä aiemmin.

– On myönteistä, jos opetusluvalla ajetaan valvotusti pidempään ja erilaisissa olosuhteissa. Lisäksi valvonnan pitää toimia, jotta opetuslupaopetus hoidetaan vastuullisesti, Valtonen sanoo.

Kriittisesti hän suhtautuu muun muassa siihen, että nuoret voisivat ensimmäistä korttiaan hakiessaan korvata lääkärinlausunnon omalla vakuutuksellaan terveydestään.

– Nuoret ovat pääsääntöisesti terveitä, mutta toimiiko oma vakuutus niissä ongelmatapauksissa, joissa ajo-oikeuteen pitäisi puuttua?

Kuljettajan pitäisi esittää lääkärinlausunto ensimmäisen kerran käytännössä vasta 75-vuotiaana.

Kriittisesti Valtonen ajattelee myös siitä, että traktorikorttiluokkia olisi jatkossa vain yksi (T) ja siihen sisältyisi vain teoriakoe. T-kortin voi saada jo 15-vuotiaana. Sillä voisi kuljettaa traktoreita, joiden suurin nopeus olisi 60 kilometriä tunnissa. Traktoriluokkiin kuuluu myös traktorimönkijöitä.

– Jatkossa 60 kilometriä tunnissa kulkevat traktoreiksi rekisteröidyt ajopelit yleistynevät varsinkin nuorten liikkumisvälineenä. Se, että T-kortin tutkintovaatimuksiin ei kuulu jatkossakaan liikenteessä ajamista, ei kuulosta hyvälle.

Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy 22. kesäkuuta.

– Kysymyksessä on mittava uudistus, joka koskettaa monia ihmisiä. Toivon, että luonnokseen otetaan aktiivisesti ja laajasti kantaa, sanoo liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tiedotteessa.

Laki tulisi voimaan heinäkuun 2018 alusta. Uudistus liittyy hallituksen normien purkamisen ja digitalisaation kärkihankkeisiin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut