Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Naisiin kohdistuva väkivalta huolestuttaa koko Euroopan unionissa

Eurooppa-neuvosto on hiljattain hyväksynyt ns. Istanbulin sopimuksen allekirjoittamisen Euroopan unionin puolesta. EU liittyy siis sopimukseen yhtenä kokonaisuutena.

Istanbulin yleissopimus koskee naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista.

Liittyminen sopimukseen on erittäin tärkeää naisten ja tyttöjen kannalta.

Sopimus on kokonaisvaltaisen lähestymistapansa ansiosta sukupuoleen perustuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan kulmakiviä. Se perustuu ennaltaehkäisyyn, suojeluun, syytteeseen saannin tehostamiseen ja johdonmukaiseen politiikkaan.

Sopimus on oikeudellinen keino tukea naisia ja tyttöjä ylipäätään, mutta erityisesti myös vammaisia naisia ja siirtolaisnaisia.

Euroopassa joka kolmas nainen on kokenut sukupuolittunutta väkivaltaa. Naispuolisista työntekijöistä ja johtajista 75 prosenttia on kokenut sukupuolista häirintää. Joka kymmenes nainen on joutunut verkkohäirinnän tai -ahdistelun kohteeksi. Naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen hyvin yleistä Euroopassa.

Sukupuolittunutta väkivaltaa esiintyy kaikissa maissa ja kaikenlaisissa sosiaalisissa ympäristöissä. Naiset kohtaavat esimerkiksi perheväkivaltaa, työpaikalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua tai pakkoavioliittoja.

Lisäksi naiset kärsivät hyväksikäytöstä, syrjinnästä ja stereotyyppisistä käsityksistä, jotka estävät heitä hyödyntämästä kaikkia mahdollisuuksiaan ammatillisesti ja sosiaalisesti.

Moni nainen jättää edelleen ilmoittamatta kokemastaan väkivallasta. Miksi? Koska yleiset käsitykset saavat naiset luopumaan ajatuksesta. Äskettäin toteutetun kyselytutkimuksen mukaan 96 prosenttia eurooppalaisista ei hyväksy sukupuolittunutta väkivaltaa, mutta yli neljännes kyselyyn vastanneista piti kuitenkin raiskausta hyväksyttävänä joissakin olosuhteissa.

Useampi kuin joka viides eurooppalainen ajattelee, että naiset keksivät usein pahoinpitely- tai raiskaussyytteet omasta päästään tai liioittelevat tapahtunutta.

Tätä ei tietenkään voi hyväksyä, ja meidän on ponnisteltava entistä lujemmin ilmiön lopettamiseksi. Meidän kaikkien on kyseenalaistettava stereotyyppiset ajatukset, jotka ovat haitaksi naisille.

Ellemme nouse vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, kaikki toimemme sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi eri elämänalueilla menettävät merkitystään. Kyse ei ole pelkästään uhreista itsestään – myös yhteiskuntamme kärsivät.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuvalle väkivallalle voidaan laskea myös taloudellinen kustannus, joka on vuosittain noin 226 miljardia euroa.

Tarkoituksemme on lisätä vuonna 2017 tietoisuutta asiasta kampanjalla ”Sano EI! Stop naisiin kohdistuvalle väkivallalle”. Pyrimme saamaan EU-maat, kansalaisjärjestöt ja eri ammattiryhmät, kuten lääkärit ja poliisit, yhteiseen rintamaan.

Sukupuolittunut väkivalta voidaan poistaa vain yhteisin ponnistuksin. Muun muassa lainsäätäjien, tuomioistuinten, terveydenhuollon, tiedotusvälineiden, koulujen ja perheiden on kaikissa EU-maissa yhdyttävä samaan viestiin: väkivaltaa ei voi hyväksyä eikä sallia.

EU-maiden on toimitettava enemmän ja parempilaatuisia todisteita naisiin kohdistuvasta väkivallasta, jotta saamme vankkaa tietoa sen torjumiseksi. Hallitusten on keksittävä keinoja poistaa esteet ja kehitettävä tehokkaampia tapoja torjua ilmiötä.

Viivyttely tai välttämättömien muutosten hidastaminen jättää miljoonat naiset haavoittuvaan asemaan. Kaikki EU-maat tunnustavat, että sukupuolittunut väkivalta loukkaa suoraan ihmisten perusoikeuksia, sillä kaikki EU-maat ovat erikseen allekirjoittaneet Istanbulin sopimuksen. Eräät jäsenmaat eivät ole kuitenkaan vielä ratifioineet sitä. Kehotamme niitä nyt tekemään sen.

EU-maiden hallitusten on nyt terävöitettävä otettaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa – ilmiö on edelleen aivan liian yleinen.

Kirjoittaja on oikeus-, kuluttaja- ja tasa-arvoasioista vastaava komissaari.