Suomen ja Venäjän lapsiasiavaltuutetut sopivat yhteistyöstä

Esillä oli vaikeita aiheita, joista yksi koski disinformaatiota, jota on havaittu Suomen ja Venäjän lapsiasioihin liittyvissä asioissa.

Venäjän ja Suomen lapsiasiavaltuutetut Anna Kuznetsova ja Tuomas Kurttila ovat sopineet suuntaviivoista yhteistyölle.

– Tässä lähdetään rakentamaan hedelmällistä yhteistyötä, yhteisen ajattelun, seminaarien ja asiantuntijoiden kautta, Kurttila kertoi.

Hänen mukaansa valtuutettujen allekirjoittama yhteistyömuistio ei ole Suomen ja Venäjän välinen sopimus. Se sitoo vain lapsiasiavaltuutettuja.

Suurimpina askeleina Kurttila näkee sen, että Venäjän kollegan kanssa keskusteltiin hyvin monesta asiasta.

– Myös pidin arvokkaana, että jokainen maa luo oman lainsäädäntönsä ja naapurin on hyvä sitä tuntea, puolin ja toisin.

Kuznetsova on ollut Kurttilan vieraana kolmen päivän ajan. Vierailu Suomeen oli Kuznetsovan ensimmäinen ulkomaan virkamatka.

Myös vaikeita aiheita esillä

Esillä oli vaikeita aiheita, joista yksi koski disinformaatiota, jota on havaittu Suomen ja Venäjän lapsiasioihin liittyvissä asioissa.

– Totta kai, kun käsittelemme erilaisia tendenssejä, mitä on erilaisilla tasoilla eri ongelmissa, niin eihän niistä ongelmista pidä eikä haluta vaieta, vaan yhdessä löytää niihin ratkaisuja.

Kurttila sanoi tiedotustilaisuudessa, että asioiden käsittely julkisuudessa ei lisää luottamusta vaan lisää väärinymmärryksiä. Hänen mielestään keskusteluissa erimielisyyksiä ei löytynyt, mutta on asioita, joista ajatellaan eri lailla.

– Esimerkiksi kasvatuskulttuureissa on erilaisuuksia ja siinä, mikä on ajatus perheen yksityisyydestä.

Joitakin yksittäisiä tapauksia tarkasteltiin valtuutettujen mukaan hyvin yleisesti.

– Konkreettisista tapauksista puhuttiin siinä mielessä, miten niiden kaltaisissa asioissa yleisesti asiat ovat kehittyneet, Kuznetsova kertoi.

– Nimet ja paikkakunnat eivät meitä kiinnosta, Kurttila jatkoi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut