Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puun energiakäyttö kiistanalaisempaa kuin puurakentamisen

Pitkällä aikavälillä fossiilisten polttoaineiden korvaaminen metsäenergialla tuottaa ilmastohyötyjä.

Puun käyttö energiantuotannossa on paljon kiistanalaisempaa kuin esimerkiksi lankkujen ja lautojen sahaaminen rakennusteollisuutta varten.

Tiistaina metsien käytön ilmastovaikutuksia koskevan raporttinsa julkaissut Ilmastopaneeli muotoilee asian niin, että pitkällä aikavälillä fossiilisten polttoaineiden korvaaminen metsäenergialla tuottaa ilmastohyötyjä. Ehtona on, että fossiilisten korvautuminen on pysyvää, metsämaa säilyy metsänä ja metsien kasvu pysyy ennallaan tai kasvaa tulevaisuudessa.

Ilmastopaneelin ja raportin valmisteluryhmän jäsen, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen sanoo, että parhaita bioenergian lähteitä ovat teollisuuden sivutuotteet kuten kuoret, purut ja jäteliemet, joita jo hyödynnetään täysimääräisesti.

– Ilmaston kannalta olisi fiksua polttaa nopeasti muutenkin ilmakehään palautuvat hakkuutähteet ja pienpuu, Asikainen sanoo.

Lahotessaan puu vapauttaa varastoimansa hiilen ilmakehään. Kaikilta osin hakkutähteiden ja pienpuun käyttö energian lähteenä ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

– Hakkuutähteissä on ravinteita, eli se mikä on ilmaston kannalta hyvää, ei ekologian kannalta välttämättä ole, Asikainen pohtii.

Hän huomauttaa myös, että metsien käyttö raaka-aineeksi sekä puun energiakäyttö nousevat entistä tärkeämmiksi, koska metsiin kohdistuvat riskit kasvavat. Ilmastonmuutos lisää metsätuhojen vaaraa, jolloin puun keräämä hiilivarasto vapautuu ilmakehään.

"Räikeä esimerkki"

Greenpeacen maajohtaja Sini Hörkkö kertoo, että aiemmin on ajateltu minkä tahansa uusiutuvan, kuten puun, käytön olevan kestävää. Tämä ajattelu ei hänen mukaansa riitä.

– Energia on räikein esimerkki puun kertakäytöstä. Siinä ei ole mitään järkeä päästöjen vähentämisen kannalta, että arvokasta materiaalia kerta kaikkiaan poltettaisiin, Hörkkö sanoo.

Hän ei usko, että metsäteollisuuden sivuvirroista riittäisi tarpeeksi raaka-ainetta energia- ja biopolttoainekäyttöön.

Liittyy juttuun puun käytön ilmastovaikutuksista