Alkoholilain uudistukseen haetaan hallituspuolueiden sopua

Hallituspuolueiden neuvotteluryhmä on varautunut tapaamaan kahdesti, kertoo perussuomalaisia ryhmässä edustava Ritva Elomaa.

Alkoholilain uudistamisesta haetaan sopua hallituspuolueiden kesken. Sami Saarenpää

Saila Kiuttu / STT

Hallituspuolueiden neuvotteluryhmä pohtii, voiko puolueita hiertäneen alkoholilain uudistamisesta löytyä sopu.

– Kaikkia tyydyttävän kompromissin rakentaminen on kivuliasta, toteaa neuvotteluryhmän keskustalainen puheenjohtaja Annika Saarikko STT:lle.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat pyytäneet keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten neuvottelijat miettimään, onko kompromissille edellytyksiä. Suurimmat erimielisyydet liittyvät Saarikon mukaan ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajojen nostamiseen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin ja limuviinojen myynnin sallimiseen ruokakaupoissa.

Osa keskustan ryhmästä vastustaa erityisesti limuviinojen myynnin sallimista ruokakaupoissa.

– Meillä on edelleen puolueen sisällä eriäviä näkemyksiä, Saarikko myöntää.

Wallinheimo: Kokoomus ei lipeä sopimuksesta

Merkittävä joukko kansanedustajia vaati maaliskuussa, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on vakavasti harkittava lausuntokierroksella tullut palaute. Kansanedustajat torjuivat ehdotukset limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden korottamisesta.

Kannanoton allekirjoittajien joukossa on keskustalaisten lisäksi myös kolme kokoomuslaista.

Alkoholiryhmässä kokoomusta edustavan Sinuhe Wallinheimon mukaan puolue pitää huolen siitä, että kaikki seisovat hallituksen esityksen takana.

– Lähtökohtaisesti pidämme kiinni sopimuksesta, joka on sovittu hallituspuolueiden ryhmien kesken jo yli vuosi sitten. Nyt enemmänkin käymme teknisiä yksityiskohtia läpi, hän sanoi STT:lle.

Wallinheimo toivoo, että myös etenkin pääministeripuolue keskusta pitäisi sopimuksista kiinni.

– Tämähän on siinä mielessä poikkeuksellinen lakiesityksen käsittely, että on nimenomaan haettu mandaatti monta kertaa eduskuntaryhmältä.

Neuvotteluryhmä jatkaa kompromissin sorvaamista vielä ainakin huomenna.

Saarikon mukaan hallitustason päätettäväksi jää, voiko koko lakia jättää antamatta tai voidaanko ristiriitoja herättävät kohdat jättää lakiesityksestä pois. Hallitus päättää myös siitä, voivatko kansanedustajat äänestää alkoholilain uudistuksesta omantunnon kysymyksenä.

Neuvotteluryhmän tapaamisista kertoi Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.