Metsätutkijat: Hakkuiden lisääminen pienentää Suomen metsien hiilinielua

Puupino Sumiaisissa Taipaleentien varrella viime kesänä. Jaana Kautto

STT

Suuri joukko suomalaisia metsätutkijoita varoittaa, että hakkuiden ja puunkorjuun lisääminen pienentää Suomen metsien hiilinielua ja vähentää metsien hiilivaraston kasvua. Tutkijoiden kanta ilmenee tänään julkaistusta Ilmastopaneelin raportista.

Metsien käytön vaikutukset ovat kuitenkin ristiriitaisia ilmaston kannalta. Muun muassa ilmastolle edullisen puurakentamisen lisääntyminen edellyttää hakkuita. Puun energiakäyttö puolestaan korvaa fossiilisia polttoaineita.

Metsien eri käyttömuodot, kuten puun tuotanto, hiilen sitominen ilmakehästä, metsien suojelu ja virkistyskäyttö, kilpailevat raportin mukaan keskenään.

– Tällä hetkellä keskustellaan hyvin voimakkaasti siitä, miten näitä pitäisi painottaa, kertoo ilmastopaneelin ja raportin valmisteluryhmän jäsen, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen.

Hänen mukaansa entistä enemmän ajatellaan, että metsien monimuotoisuuden säilyttäminen, puun tuotanto ja virkistyskäyttö voidaan eriyttää eri pinta-aloille. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole, ja eriävät näkemykset ovat voimakkaita.

Esille selluteollisuuden laajentuessa

Hakkuiden lisääminen on noussut esille suomalaisen selluteollisuuden laajentuessa. Äänekosken biotuotetehdas sekä muutamat muut sellutehdasinvestoinnit lisäävät puun käyttöä Suomessa.

– Sellunkeiton kritisointi liittyy ilmastokeskustelussa siihen, että sellusta valmistettujen tuotteiden hiili pysyy vain lyhyen aikaa pois ilmakehästä ennen kuin ne poltetaan energiaksi, Asikainen sanoo.

Sellukattiloihin menevät harvennuksista saatava kuitupuu ja sahatavaraksi kelpaamattomat osat tukista. Asikaisen mukaan harvennukset ovat välttämättömiä.

– Jos vähennämme harvennuksia, seurauksena on se, ettei meillä ole tulevina vuosikymmeninä saatavissa järeätä puuta puurakentamiseen.

Ongelmana on kuitenkin, ettei harvennetun metsän tilavuus saavuta kiertoajan aikana harventamattoman metsän tilavuutta, vaikka metsään jätetyt puut kasvavat paremmin ja järeytyvät tukeiksi. Puuston hiilivarasto jää näin harvennetussa metsikössä harventamatonta pienemmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.