Pesintä kiivaimmillaan – lemmikki voi aiheuttaa suurta tuhoa luonnossa

Pesimisaikaan lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Koirat voivat temmeltää pesimisaikaan vapaana aidatulla alueella, mutta ei esimerkiksi metsässä. Irrallaan juoksevat lemmikit voivat aiheuttaa tuhoa pesille ja poikasille. Pietikäinen Sari

Sari Vanninen / Uutissuomalainen

Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä erityisesti nyt, kun luonnossa eletään herkkää aikaa, muistuttaa Suomen riistakeskus. Eläimillä on parhaillaan lisääntymisaika, ja nisäkkäillä on pienet poikaset huolettavanaan. Erityisen alttiita häiriöille ovat maassa pesivien lintujen ja nisäkkäiden poikaset.

Kesän kynnyksellä irrallaan luonnossa juokseva lemmikki voi aiheuttaa suurta tuhoa tuhoamalla linnun pesän tai poikueen. Myös nisäkkäiden poikaset ovat vaarassa.

Koirien kiinnipitoaika alkoi maaliskuun alussa ja jatkuu elokuun 20. päivään saakka. Myös tämän jakson ulkopuolella koiran irtipitoon on oltava maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa.

Myös vesillä lomailevan on rantauduttaessa pidettävä koira tai kissa kiinni. Riistakeskus muistuttaa, että vesilintujen suosimille luodoille tai saariin rantautumista on lemmikin kanssa syytä välttää.

Laki kiinnipidosta koskee kaikenrotuisia koiria. Poikkeuksena kieltoon ovat viranomaistehtävät. Myös alle viiden kuukauden ikäinen koira saa olla irti, samoin esimerkiksi noutava koira, kun sitä käytetään sepelkyyhkyn metsästyksessä.

Koira saa kuitenkin oleskella vapaana alueen haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella. Metsästyslaki antaa puolestaan mahdollisuuden kouluttaa lintukoiraa riistaa häiritsemättä, kunhan kouluttaminen tapahtuu riistattomalla alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.