Kohuttu rahasarja päätettiin jättää kokonaan julkaisematta

Juhlarahalautakunta ei pitänyt järkevänä rahasarjan muuttamista tai uudelleen suunnittelemista.

Suomen Rahapaja esitteli Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan huhtikuun lopussa. Ruutukaappaus Rahapajan Instagram-tililtä. Lehtikuva / Ruutukaappaus

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarja jätetään kokonaan julkaisematta. Juhlarahalautakunta on päättänyt, ettei sarjan rahojen kuva-aiheita ryhdytä muuttamaan eikä sarjaan ryhdytä suunnittelemaan kokonaan uusia kolikoita.

– Perusteluna oli muun muassa se, että kuva-aiheiden muuttaminen aiheuttaisi vertailua vanhaan, kun kyseessä olisi muokattu versio samasta aiheesta. Todettiin, että ehkä on parempi jättää tämä rahasarja kokonaan toteuttamatta, kertoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies ja juhlarahalautakunnan jäsen Juha Halonen.

Kuva kansalaissodan teloituksesta nosti kohun

Valtiovarainministeriö pyysi juhlarahalautakuntaa ratkaisemaan rahasarjan kohtalon sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kumosi Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjasta annetun asetuksen 25. huhtikuuta. Asetuksen kumoamisen myötä koko rahasarja sellaisenaan peruttiin ja sen ennakkomarkkinointi lopetettiin.

Perumisen syynä oli rahasarjasta noussut kohu, joka alkoi heti, kun Suomen Rahapaja esitteli sarjan kolikot 24. huhtikuuta. Kohua herätti erityisesti sarjan ensimmäinen, vuosia 1917–1939 kuvannut kolikko. Sen toisen puolen kuva-aiheena oli kansalaissodan teloitus. Kritiikkiä annettiin myös viisiosaisen sarjan muille kuva-aiheille, kuten hukkuneen pakolaislapsen kuvalle.

Orpo oli itse hyväksynyt asetuksen, jossa jokainen sarjan raha oli kuvailtu ja esitetty kuvana.

Korvaavasta rahasarjasta ei ole tehty päätöksiä

Juhlarahalautakunta ei ole vielä päättänyt, suunnitellaanko itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi uusi, korvaava rahasarja.

– En pysty vielä sanomaan, tuleeko uusi rahasarja vai eikö tule. Viime kokouksessa keskusteltiin yleisesti siitä, mitä juhlarahoja julkaistaan Suomen 100-vuotisteeman ympärillä, mutta ei niitä ole vielä lopullisesti käsitelty, Halonen sanoo.

Juhlarahalautakunta kokoontuu seuraavan kerran kesäkuussa, jolloin aiheesta todennäköisesti keskustellaan. Vieläkö uusi rahasarja ehtisi ilmestyä juhlavuoden aikana?

– Jos idea ja aihe löytyy, niin en pidä aikataulua ongelmallisena. Yleistä suunnittelukilpailua ei pystytä toteuttamaan tällä aikataululla, mutta kyllä se muuten kohtuullisen nopeasti etenee.

Oma juhlaraha tangolle

Suomen Rahapajan viestintäjohtaja ja juhlarahalautakunnan jäsen Henna Karjalainen muistuttaa, että vaikka juhlarahasarja peruttiin, julkaistaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi useita muita kolikoita.

– Kesäkuussa tulee esimerkiksi Suomalainen tango -juhlaraha ja syyskuussa Suomalainen luonto -juhlaraha.

Tiistaina 16. toukokuuta julkaistiin itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kahden euron erikoisraha. Se lasketaan liikkeeseen 1. kesäkuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut