Suomalainen nainen siepattu Afganistanissa

Kabulissa Afganistanissa on siepattu suomalainen, kertoo ulkoministeriö.

Asemiehet hyökkäsivät majataloon, jossa suomalainen nainen majoittui saksaisnaisen kanssa. Shah Marai / Lehtikuva

STT, Suvi-Tuulia Nykänen

Ulkoministeriön mukaan asian selvittäminen on aloitettu, mutta sieppaajista ei ole tietoa. Suomi vaatii siepatun välitöntä vapauttamista.

– Voin vahvistaa ainoastaan sieppauksen ja sen, että asian selvittäminen on aloitettu. Muuta kerrottavaa ei nyt ole, sanoi ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff.

Ruotsalaisen Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Scott Breslin vahvistaa STT:lle, että järjestön Afganistanissa kadonnut työntekijä on suomalainen nainen. Breslin ei kuitenkaan halua toistaiseksi kertoa enempää kadonneesta suomalaisesta tai tapahtumista Kabulissa. Breslin sanoo, että järjestö tiedottaa asiasta myöhemmin. Nainen siepattiin viime yönä Darulaman Road -alueella sijaitsevasta majatalosta.

Ulkoministeriö vahvistaa, että hyökkäyksessä kuoli muun maan kansalaisia. Nainen siepattiin viime yönä noin puoli kahdentoista aikaan Ayoub Khan Menan alueella sijaitsevasta majatalosta. Samassa yhteydessä kuolivat saksalaisnainen ja paikan afganistanilainen turvamies, kertoo Tolo News.

Operation Mercy -järjestön verkkosivujen mukaan sillä on Afganistanissa useita projekteja, jotka keskittyvät muun muassa vesihuoltoon, lukutaitoon ja lisääntymisterveyteen. Henkilökuntaa on noin 300 kolmestakymmenestä eri maasta.

Ulkoministeriö pyrkii tarkentamaan tapauksen tietoja vielä sunnuntain aikana.

Turvallisuustilanne huono

Afganistanin turvallisuustilanne on huono. Taleban-sissit aloittivat viime kuussa perinteisen keväthyökkäyksensä, joka on niittänyt veristä satoa. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa sai surmansa ainakin 135 ihmistä.

Viime yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua, vaan sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että kuluvasta vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35. Matkustustiedotteessaan ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Afganistanissa on siepattu satakunta länsimaalaista sitten vuoden 2001. Afganistanilaisten kohdalla tilanne on huomattavasti synkempi, sillä pelkästään viime vuonna siepattiin ainakin 80 liikemiestä.

Afganistanissa on noin 35 suomalaista siviilihenkilöä ja noin 30 sotilasta. Ulkoministeriö on varoittanut matkustustiedotteessaan ulkomaalaisiin kohdistuvasta kidnappausuhkasta Afganistanissa ja suosittelee välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Avustustyöntekijöihin on kohdistunut aikaisemminkin uhkaa Afganistanissa. Heinäkuussa 2014 kaksi suomalaista kirkon avustustyöntekijää ammuttiin kuoliaaksi Heratin kaupungissa Länsi-Afganistanissa. Heratin kaupungissa ammutut suomalaiset työskentelivät avustusjärjestö International Assistance Missionille (IAM).

Valtaosa pääsee joskus vapaaksi

Valtaosa viime vuosina Afganistanissa siepatuista ulkomaalaisista on lopulta vapautettu, varsinkin jos heidät on siepattu Kabulista tai sen lähistöltä.

Tällä hetkellä siepattuna on ainakin kaksi Afganistanin amerikkalaisen yliopiston professoria, joiden piina on kestänyt kymmenisen kuukautta. Myös amerikkalais-kanadalainen pariskunta ja heidän kaksi pientä lastaan, jotka siepattiin jo vuonna 2012, ovat edelleen panttivankeina, kertoo brittilehti Guardian.

Jatkuvan sieppausuhan vuoksi useat ulkomaiset kansalaisjärjestöt ovat siirtäneet toimintansa vahvasti vartioituihin rakennuksiin ja rajoittaneet työntekijöidensä liikkumista pääkaupungin ulkopuolella ja myös pääkaupungissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.