Orpo: Syksyllä varauduttava uusiin toimiin työllisyyden parantamiseksi

Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Orpon mielestä esimerkiksi yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamista voitaisiin helpottaa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan syksyn budjettiriihessä on varauduttava uusiin toimiin työllisyysasteen nostamiseksi. Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä, että jos ennusteet työllisyydestä eivät syksyllä ole parantuneet tarpeeksi, on pohdittava uusia keinoja ja tehostettava vanhoja.

Orpo tarkensi puhelimitse STT:lle, että esimerkiksi yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamista voitaisiin helpottaa. Hänen mukaansa pk-yrityksissä ollaan varovaisia palkkaamaan uusia työntekijöitä ja tekemään investointeja.

Lisäksi Orpo miettisi palkkatuen laajentamista. Sillä voitaisiin hänen mukaansa tukea matalapalkkaista työtä, jotta työn vastaanottaminen tulisi mielekkäämmäksi ja palkkaaminen edullisemmaksi.

Hallituksen tavoite on, että työllisyysaste olisi 72 prosenttia vaalikauden päättyessä vuonna 2019. Orpo arvioi, että tämän hetken ennusteiden valossa tavoitteesta jäätäisiin pari prosenttiyksikköä.

– Sen takia pitää tehdä koko ajan lisää. Mutta hallitus on tehnyt lisää toimia työllisyyden parantamiseksi ja tekee koko ajan.

Taloudessa näkyy nyt myönteisiä merkkejä, mutta Orpo odottaa pidemmän aikavälin tuloksia.

– Se pitää saada kestävälle pohjalle. Me emme voi tehdä julkisen talouden ja työllisyystoimien suunnittelua sen mukaan, mikä on muutaman kuukauden trendi, hän sanoi.

Orpon mukaan syksyllä katsotaan, onko vahvempi kasvu pysyvää ja voidaanko olettaa työllisyystilanteen paranevan aiempia ennusteita nopeammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.