Valtakunnansovittelijalta sovintoehdotus kaupan alan työriitaan

Vastausaikaa maanantai-iltapäivään asti.

Valtakunnansovittelija Minna Helle valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 28. helmikuuta 2017. Seppo Samuli / Lehtikuva

Tuomas Savonen / STT

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo antaneensa kaupan alan työriitaan sovintoehdotuksen. Helle kertoi asiasta Twitterissä viime yönä.

Ehdotuksen sisältö ei ole vielä julkinen.

Ehdotus menee nyt osapuolten hallintojen käsiteltäväksi. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Kaupan liitto vastaavat ehdotukseen maanantaina kello 16:een mennessä.

Osapuolet eivät halunneet perjantaina arvioida, löytyykö kiistaan sovintoehdotuksen myötä ratkaisu.

– Teimme eilen kovasti töitä, ja sovintoesitys viedään nyt hallinnon päätettäväksi. Katsotaan, miten käy. Muuta tässä vaiheessa ei voi sanoa, sanoi YTN:n kaupan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula STT:lle.

YTN:n kaupan alan toimijoista koostuva ryhmä käsittelee sovintoehdotusta perjantaina, ja maanantaina kokoontuu YTN:n hallitus.

Myös Kaupan liiton hallitus kokoontuu viimeistään maanantaina, kertoo liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala. Myöskään Lavikkala ei perjantaina halunnut arvioida, millaisella todennäköisyydellä kiistaan löytyy ratkaisu.

– Me olemme sopineet, että emme kommentoi yhtään mitään, ennen kuin molemmin puolin hallitukset ovat sanoneet kyllä tai ei tälle ratkaisuesitykselle, Lavikkala sanoi STT:lle.

Työehtosopimus toimihenkilöille?

Kiistassa on kyse siitä, että työntekijät vaativat ylemmille toimihenkilöille työehtosopimusta. Työnantajapuoli ei ole halunnut työehtosopimusta, vaan haluaa sopia työehdoista työpaikoilla.

YTN on perustellut vaatimustaan sillä, että palkattomat ylityöt ovat lisääntyneet niin paljon, että työehtosopimusta tarvitaan. YTN:n mukaan kaupan alan asiantuntijat tekevät keskimäärin 200 tuntia ylitöitä vuodessa, mutta vain noin kymmenen prosenttia saa lainmukaisen korvauksen. Myös työajanseuranta on retuperällä, liitto moitti aiemmin toukokuussa.

Rantamaula ei halunnut perjantaina kommentoida sitä, onko työehtosopimuskiistassa tapahtunut lähentymistä osapuolten välillä.

– Esityksen sisältöä ei valitettavasti voi kommentoida tässä vaiheessa ollenkaan.

Kaupan liitto sanoi aiemmin toukokuussa, ettei työehtosopimus ole oikea ratkaisu YTN:n esille nostamiin kysymyksiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut