Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mediasta kanneltu ennätystahtiin

Kohuratkaisut lisäävät kanteluintoa Julkisen sanan neuvostoon. Suurin osa karsitaan jo alkuvaiheessa.

Medioiden ja Julkisen sanan neuvoston (JSN) Mediailta järjestettiin Sanomalehti Keskisuomalaisessa kesällä 2012. Kuvassa JSN:n silloinen puheenjohtaja Risto Uimonen. Riikka Kaakkurivaara

Antti Launonen / Uutissuomalainen

Julkisen sanan neuvostoon (JSN) on tehty tänä vuonna kanteluita ennätystahtiin.

Toukokuun puoliväliin mennessä neuvostoon saapui kaikkiaan 191 kantelua. Tasaisella vauhdilla tämä tietää jopa lähes 550 kantelua vuoden loppuun mennessä.

Jo viime vuonna kanteluja tehtiin ennätysmäärä, kaikkiaan 468. Kantelujen määrä on kasvanut koko 2010-luvun, 300 kantelun määrä rikottiin vuonna 2011.

Kasvu esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen on huima. Vuonna 2007 neuvostolle tehtiin koko vuonna 125 kantelua.

Neuvoston puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan yleinen kasvanut kanteluinto heijastuu myös Julkisen sanan neuvostoon. Kantelut esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle ovat lisääntyneet.

– Asia liittyy ilmiöön, jossa mielipiteet kärjistyvät. Sosiaalinen media on myös opettanut, että mielipiteet halutaan ilmaista hyvin nopeasti.

JSN:n kanteluja on lisännyt myös se, että neuvostolle voi kannella nykyään verkkolomakkeella, johon voi linkata verkkojutun.

– Se lisää mielipidepainotteista kantelemista.

Grundström mainitsee esimerkiksi kantelun, joka tehtiin USA:n presidentin Donald Trumpin käsittelystä mediassa.

– Presidentin nimi oli yömyöhään tehdyssä kantelussa kirjoitettu neljällä eri tavalla. Ja joka kerta väärin.

Kantelut lisääntyvät myös silloin, kun neuvosto itse on julkisuudessa. Viimeksi esillä olivat Yleisradioon ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaan liittyvät ratkaisut.

– Tietyt korkean profiilin ratkaisut lisäävät selvästi kantelemista.

Suurin osa karsitaan

Suurin osa kanteluista ei kuitenkaan etene varsinaiseen käsittelyyn. Viime ja tämän vuoden kanteluista lähes 80 prosenttia karsittiin ennen varsinaista käsittelyä.

Grundströmin mukaan suurin osa karsituista on niin sanottuja protestikanteluja, joissa motiivina on esimerkiksi tarve poliittiseen mielenilmaukseen.

– Erittäin usein median esittämää mielipidettä tai näkökulmaa väitetään asiavirheeksi.

Protestikanteleminen ei rajoitu pelkästään politiikkaan tai maahanmuuttokysymyksiin.

– Se voi liittyä susien metsästykseen, aselakeihin, imetykseen tai vaikkapa Talvivaaraan. Aiheeseen, joka herättää intohimoja.

Toinen suuri karsittujen ryhmä ovat tavalla tai toisella puutteelliset kantelut. Asia saattaa olla vanhentunut tai virhe epäolennainen. Asiasta saattaa olla myös vireillä oikeudenkäynti, jolloin neuvosto ei kantelua käsittele.

Viime vuonna eniten lisääntyivät kantelut, jotka liittyivät asiavirheen oikaisematta jättämiseen. Grundströmin mukaan viime vuonna yleistyivät myös piilomainontaepäilyt.

– Tiedotusvälineet ovat tosin oppineet noudattamaan paremmin itse yhdessä vuonna 2015 tekemäänsä suositusta sisältömarkkinoinnin merkitsemisestä digitaalisilla alustoilla. Tämä jälkeen piilomainontaepäilyjä on tullut vähemmän.

Hänen mukaansa kantelujen suuri määrä on hyvä asia, vaikka se työllistääkin neuvostoa.

– Suomessa on ehkä maailman toimivin medianeuvosto, koska kansalaiset tietävät, että he voivat saada meiltä ratkaisun nopeasti ja ilmaiseksi. Se pitää yllä vahvaa lehdistönvapautta.

Median itsesääntelyelin

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Kantelun voi neuvostolle tehdä kuka tahansa, jonka mielestä lehdistössä, radiossa tai televisiossa on loukattu hyvää journalistista tapaa.

Jos tiedotusväline neuvoston mielestä on rikkonut hyvää journalistista tapaa, sille annetaan huomautus, joka on julkaistava lyhyessä määräajassa.

Vuonna 2016 neuvosto teki 103 ratkaisua. Vuonna 2015 ratkaisuja tehtiin 86.

Ratkaisuista langettavia vuonna 2016 oli 37 prosenttia. Edellisvuonna osuus oli 48 prosenttia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut