Liikenneturvakin tyrmää kilometrin ylinopeussakon

Kansanedustaja puhisee: "Se on mielivaltaa eikä lainsäädäntöä.”

Liikennelääketieteen profesori Timo Tervon mukaan terveen ja selvän autoilijan ylinopeus johtaa harvoin liikenneonnettomuuteen. Kauko Marko

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Valmisteilla olevassa uudessa tieliikennelaissa ylinopeuksien puuttumiskynnyksiä aiotaan madaltaa. Jopa 1 km/h ylinopeuksille voitaisiin antaa virhemaksuja. Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) korostaa, että kyse on vasta esityksestä. Hänellä itsellään ei ole selkeää kantaa asiaan.

– Se on erittäin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta sillä saataisiin nopeusrajoitukset sellaisiksi, että niitä noudatettaisiin. Toisaalta liian tarkka kuvio johtaa väärään suuntaan. Itse korostan aina tilannenopeutta, Jalonen kertoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä kommentoi asiaa sanomalla, ettei hulluuksia pidä tehdä.

– Se on mielivaltaa, se ei ole lainsäädäntöä. Pikkutarkka kyttääminen ärsyttää kansalaisia, Eestilä sanoi Autokerhon tilaisuudessa torstaina.

Rakkauskirje sakotustehtaalta

Eestilä arvostelee poliisin tiedottamista. Hänen mielestään se ei ole kohdallaan, koska poliisi keskittyy puhumaan ylinopeuksista ja automaattisesta kameravalvonnasta.

– Mitä täysjärkinen autoilija miettii, kun on ajanut suoralla tiellä ja saa rakkauskirjeen sakotustehtaalta, Eestilä sanoi eduskunnan autokerhon tilaisuudessa torstaina.

Autokerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) on tehnyt ylinopeuksien puuttumiskynnyksen madaltamisesta kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä turvatakseen sen, että ylinopeuksien puuttumiskynnykset säilyvät kohtuullisina myös tieliikennelain uudistuksen jälkeen.

Liikennevaliokunnassa istuva Markku Pakkanen (kesk.) haluaa muutoksia sakotuskäytäntöön, sillä se ei ole reilu.

– Reilut ylinopeudet pitää sakottaa, mutta se ei saa johtaa siihen, että alat maksaa sakkoa sakon päälle.

Hän pitää eurooppalaista pisteytyssysteemiä hyvänä erityisesti ammattiliikenteen kannalta. Eri rikkeet pisteytetään ja kuljettaja tietää, kun pistepotti alkaa täyttyä.

Liikenneturvalla ei ole nopeushysteriaa

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoi, ettei Liikenneturvalla ole nopeushysteriaa. Hän toivoi, että oikeus ja kohtuus toteutuvat. Siksi Liikenneturva ei esitä uuteen tieliikennelakiin yleisrajoitusten alentamista.

– Emme kannata sitä, että 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella sakotettaisiin 81 kilometristä. Se ei tunnu oikealta.

Ylinopeus ei ole suuri riski

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo pitää esitystä mahdottomana yksin sitä syystä, että ulkomaisen raskaan kaluston nopeussäätimet jouduttaisiin muuttamaan. Hän arvosteli voimakkaasti sitä, että liikenneturvallisuuden parantamisessa panostetaan ensisijaisesti automaattiseen nopeusvalvontaan ja sanotaan, että sillä voidaan hallita liikenteen riskejä.

Tervon mukaan nopeudella on vaikutusta, mutta kuljettajan tila, terveys, päihtymys, itsemurha-alttius ja näihin liittyvät riskit on suurin riskiryhmä kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa. Sairauskohtauksen ja itsemurhien osuus on noin 40 prosenttia.

Kun mukaan lasketaan päihteet, lääkkeet ja väsymys, niiden osuus kuolonkolareista nousee lähes 70 prosenttiin. Tilastoinnissa sairauskohtausten aiheuttamat liikennekuolemat on kuitenkin putsattu pois.

– Ylinopeus on yksi riski, mutta harvoin syy terveen ja selvän ihmisen onnettomuuteen, Terho sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.