Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Wikileaks-vuotaja Manning pääsi vankilasta

Manning aikoo keskittyä tulevaisuuteen ja antaa menneiden olla.

Chelsea Manning päiväämättömässä kuvassa. Handout / Lehtikuva

STT, AFP

Yhdysvalloissa keskiviikkona vankilasta Kansasin osavaltiossa vapautettu tietovuotaja Chelsea Manning kertoi aikovansa keskittyä tulevaisuuteen ja jättävänsä menneisyyden taakseen.

– Mikä tahansa minua odottaa tulevaisuudessa, on tärkeämpää kuin mennyt, sanoi Manning lausunnossaan.

Manning kertoi tiedotteessa odottaneensa kiihkeästi vapautumisensa päivää.

– Neljän kuukauden odottelun jälkeen päivä vihdoin koitti. Odotan sitä niin paljon! sanoi Manning.

Juuri vapautunut Manning kertoi pohdiskelevansa nyt asioita.

– Se on minulle jännittävää, hankalaa, mukavaa ja uutta.

Manning pidätettiin vuonna 2010, ja vuonna 2013 hänet tuomittiin yhteensä 35 vuoden vankeuteen salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaksille. Hänen piti vapautua vasta vuonna 2045.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kuitenkin ilmoitti tammikuussa juuri ennen kautensa päättymistä, että Manningin tuomiota lievennetään. Ihmisoikeusaktivistit olivat kampanjoineet Manningin vapauttamiseksi.

Vaikea vankila-aika

Transsukupuolinen Manning, 29, kärsi vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa Kansasissa. Hän yritti vankeudessa kahdesti itsemurhaa.

– Olen ikuisesti kiitollinen ihmisille, jotka pitivät minut elossa, presidentti Obamalle, asianajajilleni ja lukemattomille tukijoille. Vapaus oli jotain mistä haaveilin, mutta jota en antanut itseni täysin kuvitella, Manning sanoi viime viikolla antamassaan lausunnossa.

– Ensi kertaa näen tulevaisuuteni Chelseana. Pystyn kuvittelemaan, että selviän ja elän ihmisenä joka olen.

Manning liittyi armeijaan vuonna 2007 ja palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. Työnsä takia hänellä oli pääsy armeijan tietoverkkoon.

Manning otettiin kiinni vuoden 2010 toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, kuten kohuvideon Yhdysvaltojen tekemästä helikopteri-iskusta Bagdadissa.

Manning myönsi vuotaneensa asiakirjat Wikileaksille. Hän on sanonut asiakirjojen vuotamisen motiiviksi totuuden paljastamisen.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut