Hallintarekisteriasia pitää hyväksyä tai hylätä – muutokset eivät ole enää mahdollisia

Matias Åberg / STT

Eduskunta ei enää voi tehdä muutoksia kiistellyn hallintarekisterilain sisältöön, vaan sen on toisessa käsittelyssä keskiviikkona joko hyväksyttävä tai hylättävä lakiesitys.

– Lakiesityksen sisältö hyväksytään aina jo ensimmäisessä käsittelyssä, muistuttaa istuntoasiainneuvos Antti Linna eduskunnan keskuskansliasta.

Hallintarekisterilain toisessa käsittelyssä eduskunta voi hyväksyä kansanedustajien ehdottamia lausumia. Lausumien on kuitenkin mahdollista toteutua vasta tulevaisuudessa, jos ja kun hallitus vie niitä eteenpäin.

Lausumissa eduskunta voi edellyttää hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin hallintarekisterilakiin liittyvissä asioissa. Jos lausumaehdotukset hyväksytään keskiviikkona eduskunnassa, ne lähetetään hallitukselle toimeenpantaviksi.

Eduskunta tarkistaa vuosittain hallituksen vuosikertomuksen yhteydessä, onko hallitus täyttänyt eduskunnan lausumissa ja kannanotoissa esittämät vaatimukset. Jos jotain lausumaa ei ole toteutettu, hallituksen pitää raportoida asiasta uudelleen jälleen seuraavana vuonna, kertoo Linna.

Lausumat ja kannanotot eivät raukea hallitusten tai eduskuntien vaihtuessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.