Linkin Park koettelee suosiotaan uudella levyllään

"Teemme musiikkia, jota haluamme tehdä, ja se on vaarallinen valinta."

Linkin Park Berliinissä 6. huhtikuuta. Tobias Schwarz / AFP

Semira Ben-Amor / STT

Rockyhtye Linkin Parkin fanit ovat tänä keväänä tienhaarassa. Yksi maailman suosituimmista yhtyeistä koettelee kuulijoidensa uskollisuutta tällä viikolla julkaistavalla seitsemännellä levyllään One More Light, joka ei vastaa juuri lainkaan yhtyeen aiempaa tuotantoa. Levyn materiaali on aiempaa huomattavasti popimpaa.

Pari kuukautta sitten Linkin Park julkaisi ensimmäisen singlen uudelta levyltään. Heavy on popkappale, jossa vierailee nouseva naisartisti Kiiara. Heti kappaleen julkaisemisen jälkeen fanien reaktiot jakautuivat kahtia. Osa ymmärsi yhtyeen astuneen uuteen vaiheeseen, osa oli kauhuissaan kitaroiden ja rockin katoamisesta.

– Olemme tehneet kuusi levyä tätä ennen, ja niiltä löytyy varmasti faneillemme paljonkin rankkoja kappaleita. Totuuden nimissä on kerrottava, että aloimme tehdä popkappaleita jo ennen edellisen levymme tekoa, kertoo yhtyeen biisinikkari Mike Shinoda Los Angelesissa STT:lle.

Yhtyeen kolme vuotta sitten ilmestynyt levy Hunting Party on miltei uuden julkaisun vastakohta. Yhtyeen mukaan tämä ei tarkoita sitä, että he olisivat vanhentuneet tai myyneet itsensä.

– Harva yhtye uskaltaa luoda nahkansa ja tehdä oikeasti jotain uutta, sanoo yhtyeen solisti ja keulakuva Chester Bennington.

Parikymmentä vuotta huipulla antavat mahdollisuuden kokeilla uusia asioita miltei rajattomasti, jos vain uskaltaa. Linkin Park päätti pistää pakan sekaisin, sillä he haluavat tehdä musiikkia myös itsensä vuoksi.

– Jos muusikko alkaa tehdä musiikkia fanien ehdoilla, on menty pahasti metsään. Me seisomme jokaisen kappaleemme takana, Shinoda sanoo.

Työskentelytapa uusiksi

Yhtyeen jäsenet tuottivat uuden levynsä itse, edellisen levyn tapaan. Uudella levyllä yhtye teki yhteistyötä useiden biisinkirjoittajien kanssa.

– Viime kiertueen jälkeen olimme vihdoin valmiita siihen. Oli mielenkiintoista päästää oman luomisprosessin sisälle muita ihmisiä sekä nähdä, miten he toimivat. Teimme kappaleita ihmisten kanssa, joiden nimiä löytyy esimerkiksi Adelen ja Lana Del Reyn biisien takaa.

– Kappaleet tehtiin hyvin perinteisesti, joka on vastakohta sille, miten me olemme toimineet. Me olemme voineet alkaa rakentaa biisiä yhden pienen äänitiedoston ympärille, vähitellen paisuttaen sen isommaksi kokonaisuudeksi. Nyt huoneessa oli vain piano ja kitara. Ihan huikeaa, Mike selostaa.

"Valintoja ei pidä pelätä"

Bennington on hyvin tyytyväinen uuteen albumiin.

– Minusta on mahtavaa kuulla ihmisten kunnioittavan päätöstämme tehdä tämä levy. Me teemme musiikkia, jota haluamme tehdä, ja se on jollain tapaa vaarallinen valinta. Nämä valinnat ovat jokaisella taiteilijalla jossain vaiheessa edessä, eikä niitä pidä pelätä.

Musiikki on antanut voimaa myös bändin jäsenten yksityiselämään.

– Olin itse pari vuotta sitten siinä pisteessä, ettei mikään enää tuntunut miltään. Ei edes oma perheeni saati muut ihmissuhteet. Sain onneksi elämäniloni takaisin, ja musiikilla on siinä iso osuus.

– Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Ei perhettä, ystäviä tai edes musiikkia, jota on tottunut kuuntelemaan, Bennington sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.