Suomi sai Hollannista kauniin 100-vuotislahjan – suomalaiset pääsevät ihastelemaan ensi vuonna

Juhlakukan kummina toimii Jenni Haukio.

Rouva Jenni Haukio Mäntyniemessä järjestettävässä Suomi 100 -tulppaanien nimeämistilaisuudessa 15. toukokuuta 2017. Jussi Nukari / Lehtikuva

Miia Sebany / STT

Suomi on saanut juhlavuotensa kunniaksi lahjaksi oman tulppaanin, jota tullaan näkemään muun muassa presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhassa. Kukka on nimetty juhlavuoden kunniaksi Suomi 100 -tulppaaniksi.

Kukan kummina toimiva tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio näkee, että kaunis, pitkävartinen valkoinen tulppaani on juuri sopiva kukka Suomen juhlavuoden symboliksi. Suomen itsenäisyyden 50. juhlavuonna maamme kansalliskukaksi valittiin toinen valkoinen kukka eli kielo.

– Olen varma, että suomalaiset tulevat vaalimaan näitä kukkia, Haukio sanoi tulppaanin nimeämistilaisuudessa.

Suomi 100 -tulppaani on jalostettu Alankomaissa. Kukat on rekisteröinyt Finland 100 Together in Netherlands -säätiö, joka pyrkii lahjoittamaan syksyllä 4000 kukkasipulia Suomeen. Kultarantaan näistä on luvattu 1000 kukkasipulia.

– On ilo istuttaa nämä kukat Kultarantaan syksyllä, Haukio totesi.

Ensi vuonna tulppaanien on tarkoitus tulla myös kaupallisille markkinoille.

Nähtävillä Suomi-tarhassa ensi keväänä - kunhan peurat eivät syö

Kultarannassa yleisö pääsee ihastelemaan Suomi 100 -tulppaaneja toivon mukaan toukokuussa 2018. Vaarana tosin on, että juhlakukka voi päätyä evääksi vääriin suihin.

– Yksi suurimmista tuhoista on peurat, niitä pääsee jostain syystä välillä alueelle, vaikka se on aidattu. Joitakin sipulikukkia peurat ovat syöneet, eli täytyy yrittää suojata niitä, kertoo Kultarannan tilanhoitaja Sari Mäkiranta.

Juhlatulppaanit ollaan istuttamassa Kultarannan Suomi-tarhaan, joka on väritykseltään sinivalkoinen. Kesällä tarhassa kasvaa kesällä valkoista daaliaa ja sinistä salviaa.

Suurin osa Kultarannan puutarhassa olevista kasveista kasvatetaan itse. Kotipuutarhureille Mäkirannalla on ennen muuta yksi neuvo.

– Meillä on periaatteena käyttää perinteisiä kotimaisia kasveja. Sen voisi antaa vinkiksi, että jos puutarhaan istuttaa jotain, niin kannattaa valita kestäviä ja kotimaisia kasveja, jotka menestyvät täällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut