Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetut sijoituskirjailijat neuvovat: Kurssien tuijottaminen pois ja laatua salkkuun

Jukka Oksaharju ja Karo Hämäläinen löysivät Helsingin pörssistä vain tusinan verran laatuyhtiöitä.

Laadukkaimmat yhtiöt Helsingin pörssissä ovat olleet lääketeollisuusyhtiö Orion, hissivalmistaja Kone sekä metsäkoneyhtiö Ponsse. Viiden laadukkaimman joukkoon mahtuvat vielä teleyhtiö Elisa ja panimoyhtiö Olvi, kun tarkastelujaksona on viisi viiime vuotta.

– Helsingin pörssissä on tusinan verran laatuyhtiöitä ja sekin määrä vaatii jo optimistisia linssejä, sanoo Nordnetin osakestrategi ja kesällä ilmestyvän Laatuguru-sijoituskirjan toinen kirjoittaja Jukka Oksaharju.

Hän on käynyt Karo Hämäläisen kanssa Helsingin pörssin 50 suurinta yhtiötä läpi laatukammalla ja todennut, että vain vähän yli puolet pörssin suuryhtiöistä teki yli 2 prosenttiyksikköä niin sanottua ylituottoa. Ainoastaan nämä yhtiöt kasvattivat omistajiensa varallisuutta tekemällä taseen omalle pääomalle tuottoa selvästi sijoittajien tuottovaatimusta enemmän. Sijoittajien yleinen osakkeille asettama tuottovaatimus ja osakkeiden pitkän aikavälin keskimääräinen vuosituotto on ollut 9 prosenttia vuodessa.

Kirjansa juuri painoon saatelleet Oksaharju ja Hämäläinen luokittelevat todellisiksi laatuyhtiöksi vain sellaiset yhtiöt, joiden oman pääoman tuotto on yli 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin sijoittajien tuotto-odotukset.

Tusinan kärjessä komeilevilla Orionilla ja Koneella ylituotto on viiden viime vuoden osalta yli 30 prosenttiyksikköä, Ponssellakin yli 20.

Hämäläisen ja Oksaharjun mainostama laatusijoittaminen tarkoittaa kärjistetysti sitä, että sopivia ostokohteita etsiessä ummistetaan silmät pörssikursseilta ja katsotaan yhtiön pääoman tuottolukuja sekä liiketoimintamallin hyvyyttä. Toisin kuin arvosijoittamisessa, laatusijoittamisessa ei olla kovinkaan kiinnostuneita osakkeiden hetkellisestä aliarvostuksesta.

– Kirjamme kantava ajatus on se, että hyviä sijoituksia ovat vain osakeostot niistä yhtiöistä, jotka pystyvät tuottamaan yritystoiminnan pääomille keskimääräistä paremmin, Oksaharju kiteyttää.

Markkinatalouden ja kapitalismin lait johtavat vääjäämättä siihen, että ylisuuret tuotot ja poikkeukselliset kannattavuudet houkuttelevat kilpailijoita samoille apajille.

– Korkean pääoman tuotto voi olla kestävää ainoastaan yhtiöillä, joilla on jokin rakenteellinen etu suojaamassa kilpailulta. Helsingin pörssistäkin löytyy muutamia yhtiötä, jotka pystyvät tuottamaan suhdanteiden yli poikkeuksellisen hyvin, Oksaharju jatkaa.

Tuhoon kulkeva yhtiökin tekee hyvänä vuotena tulosta

Sijoittamisen laatua painottavaa strategiaa ei ole suomalaisissa sijoituskirjallisuudessa aiemmin samassa laajuudessa esitelty, vaikka tarvetta varmasti olisi ollut. Moni suomalainen on osta ja unohda -tyylillään hyvin pitkäjänteinen sijoittaja.

– Monet ovat joskus ostaneet osakkeita, eivätkä ole tulleet myyneeksi niitä. Juuri tällaisen, vuosikymmeniä osakkeissaan kiinni olevan osakesäästäjän kannattaa ostaa laatuyhtiöitä, Hämäläinen muistuttaa.

Oksaharju lupaakin, että heidän ohjeillaan laatuyhtiöihin sijoittava ei aluksi saa suuria tuottoja, mutta onnistuu välttämään arvo- tai kasvustrategiaan luottavaan sijoittajaan verrattuna paremmin hasardeja. Esimerkiksi välttämään monia kansanosakkeita.

– Tuhoaan kohti kulkeva yhtiökin tekee hyvänä vuotena hyvän tuloksen, mutta pitkäjänteinen laatusijoittaja huomioi keskimääräisen tuloskunnon. Jos katsoo esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n pääoman tuottoa, se jää keskimäärin yksinumeroiseksi eli on omistaja-arvoa voimakkaasti tuhoavaa.

Kaksikko korostaa, että laatusijoittaja näkee vaivaa löytääkseen laatuyhtiöt. Liiketoimintamalleja, johdon hyvyyttä ja markkina-asemaa on jaksettava analysoida huolella, sen jälkeen luotettava omaan analyysiin ja maltettava katsoa kauas – suhdanteiden yli.

Samalla tyylillä Oksaharju ja Hämäläinen ovat selvittäneet, mikä suomalaisia laatuyhtiöitä yhdistää. Mikä on Orionin, Koneen, Ponssen tai Wärtsilän salaisuus?

– Suomalaisten yhtiöiden kilpailuetu perustuu harvoin näkyvään tuotteeseen, vaan johonkin syvällisempään osaamiseen tai ymmärtämiseen. Laatuyhtiölle hissi, satamanosturi tai metsäkone on vain väline asiakkaan lopullisen tarpeen tyydyttämiseen, Oksaharju valottaa.

Kirjoittajat: Kummallakin taustalla jo monta sijoituskirjaa

Jukka Oksaharju ja Karo Hämäläinen ovat kirjoittaneet aiemmin kirjan Sijoita kuin guru.

Kumpikin on kirjoittanut sijoituskirjoja itsekin. Hämäläinen: Osakesijoittajan opas, Sijoittajan käsikirja ja Sijoittaminen – opas uteliaille. Oksaharju: Hajauta tai hajoa ja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen.

Oksaharju työskentelee Nordnetin osakestrategina. Hän kirjoittaa kolumneja mm. Keskisuomalaiseen, Karjalaiseen, Etelä-Suomen Sanomiin ja Savon Sanomiin.

Hämäläinen on kirjallisuuslehti Parnasson vastaava tuottaja ja kirjoittanut useita palkittujakin romaaneja, lastenkirjoja ja trillereitä. Hän on ollut Arvopaperi-lehden toimittajana ja toimituspäällikkönä.