Ne vievät minun ohjelmani!

Heikki Kärki

Eikä! Minulla on vielä kaikenlaista katsomatta!”

Uutinen verkkotallenteiden häviämisestä sai tuttavani huutamaan hätäännyksestä. Elisa Viihde tiedotti tiistaina, että kaksi vuotta vanhemmat tallenteet katoavat syksyllä asiakkaiden kansiosta. Syynä on tekijänoikeuslainsäädännön muutos, joka rajaa pilvitallenteiden säilytysajan kahteen vuoteen.

Tavallaan muutos on höpsö. Jos käyttäisi edelleen videonauhuria, voisi tallenteita säilyttää niin pitkään kuin haluaisi. Tai ainakin viranomaisilta olisi iso urakka kerätä kuluttajilta kaikki kaksi vuotta vanhemmat videonauhat pois.

En myöskään usko, että lakimuutos parantaisi merkittävästi tekijöiden taloudellista asemaa. Eivät ihmiset ala ostaa dvd-levyjä, vaikka heidän tallennearkistonsa viedään.

Luulen, että kuluttajille riittää lyhyempikin tallennusaika, samalla suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan.

Itse tunsin uutisen jälkeen helpotusta. Digitaalisen omaisuuden siivoaminen on jopa hankalampaa kuin fyysisen. Valokuvat, elokuvat, tv-sarjat – kuka oikein pystyy pitämään kaiken järjestyksessä?

Kun selaan perheemme Elisa Viihde -kansioita, en löydä juuri mitään kiinnostavaa. Sille on varmaan syynsä, että kuusi vuotta sitten tallennettua hömppäleffaa ei ole tullut katsottua. Elokuva oli tylsän illan hätävara, eikä koskaan tullut niin tylsää.

Kokonaissaldo on tyly. Meillä on 847 tallennetta, niistä yli 700 katoaa elokuussa taivaan tuuliin. Ja hyvä niin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.