Ministeri haluaa uuden viraston kotikaupunkiinsa Joensuuhun – toimikunta esittää Helsinkiä

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että asia on vietävä alueellistamisen koordinaatioryhmään.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan alueellistamisen koordinaaltioryhmän on annettava lausuntonsa tuomioistuinviraston sijaintipaikasta. Piia Saarenketo

Antti Launonen / Uutissuomalainen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa tuomioistuinviraston kotikaupunkiinsa Joensuuhun.

– Joensuulaisena tiedän, että kaupungissa on paljon sellaista osaamista, että virasto sopisi oikein hyvin tänne, Vehviläinen sanoo.

Viisi kaupunkia on jo aiemmin ilmaissut halukkuutensa ottaa virasto vastaan. Viraston haluavat Joensuun lisäksi Rovaniemi, Vaasa, Kouvola ja Hämeenlinna. Viraston perustamista valmistellut oikeusministeriön toimikunta kuitenkin esittää, että virasto perustetaan Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle.

"Laki sanelee"

Vehviläisen mukaan jo alueellistamislaki sanelee, että viraston sijaintikysymys on vietävä alueellistamisen koordinaatioryhmään sijoituspaikkavertailuun.

– On tärkeää, että tässä edetään lain mukaisesti mutta samalla ripeästi.

Vehviläinen uskoo, että asia nousee esille myös hallituksen sisällä. Uuden oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) kanssa Vehviläinen ei ole ehtinyt asiasta puhua.

Ministeri Häkkänen ilmoitti Uutissuomalaiselle, ettei kommentoi nyt hanketta, koska asian valmistelu on kesken.

Alueellistamisen koordinaatioryhmän asettajana Vehviläinen sanoo ”vahtivansa”, että hanke saa asianmukaisen käsittelyn.

Myös koordinaatioryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Jari Partanen pitää selvänä, että asia tulee aikanaan ryhmän käsiteltäväksi.

Hanke siirtyy kevään aikana lausunnoille. Ennen koordinaatioryhmän käsittelyä oikeusministeriö tekee sijoituspaikasta selvityksen ja esityksen.

Lopullisen päätöksen asiassa tekee oikeusministeri.

"Isot lisäkulut"

Tuomioistuinvirasto huolehtisi tuomioistuinlaitoksen keskushallintoviranomaisen tehtävistä. Nykyisin nämä tehtävät hoidetaan oikeusministeriössä.

Esityksen mukaan tuomioistuinviraston henkilöstömäärän tulisi olla vähintään 45 henkilötyövuotta. Virasto aloittaisi aikaisintaan vuonna 2019.

Toimikunnan mukaan viraston sijainti lähellä eduskuntaa, ylimpiä tuomioistuimia, valtioneuvostoa ja muita yhteistyötahoja olisi ”monella tavoin selkeä etu viraston toiminnalle”.

Esityksessä todetaan, että viraston sijoittaminen muualle aiheuttaisi viraston sijainnista riippuen jopa 0,4–1,3 miljoonan euron lisäkulut.

"Haluamme viraston tänne"

Virastoa haluavat kaupungit uskovat edelleen mahdollisuuksiinsa.

– Tavoittelemme virastoa vielä ihan tosissaan. On paljon asioita, jotka puhuvat puolestamme, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

– Haluamme viraston tänne. Toivon, että voimme vielä käydä kaupunkimme vahvuudet läpi päättäjien kanssa, toteaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Joensuun taakse ovat ryhmittyneet muun muassa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntaliitot sekä Kuopion kaupunki.

Kaupungeista Joensuussa, Vaasassa ja Rovaniemellä on oikeustieteellistä yliopisto-opetusta. Vaasa ja Rovaniemi ovat hovioikeuspaikkakuntia. Hallinto-oikeus on Vaasassa ja Hämeenlinnassa, jossa sijaitsee myös oikeusrekisterikeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut