Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Soini iloinen Arktisen ministerikokouksen julkilausumasta – tunnustetaan ilmastonmuutoksen olemassaolo

Ulkoministeri ilahtui Arktisen neuvoston kokouksen annista.

Alaskassa Arktisen neuvoston kokoukseen osallistuva ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo olevansa iloinen siitä, että neuvoston maiden ulkoministerit pääsivät yksimielisyyteen yhteisestä julkilausumasta. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Maria Annala, Saara Tunturi / STT

Alaskassa Arktisen neuvoston kokoukseen osallistuva ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo olevansa iloinen siitä, että neuvoston maiden ulkoministerit pääsivät yksimielisyyteen yhteisestä julkilausumasta. Julkilausumassa tunnustetaan Soinin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutusten olemassaolo.

Soini korosti kokouksen avajaispuheenvuorossaan ilmastonmuutoksen vastaisen työn ja Pariisin ilmastosopimuksen tärkeyttä.

Yhdysvaltojen nykyhallinnon kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä. Presidentti Donald Trump on kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi, ja hän lupasi vaalikampanjansa aikana vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastonsopimuksesta.

Trumpin hallinnon oli määrä keskustella maan linjasta tällä viikolla ennen Alaskan kokousta, mutta toisin kävi. Trump perui neuvottelut, ja tällä tietoa Yhdysvallat on linjaamassa kantaansa vasta toukokuun lopulla.

Tillerson: Yhdysvallat ei aio hätiköidä

Virallisen linjan puuttuessa Yhdysvaltoja kokouksessa edustava ulkoministeri Rex Tillerson ei voinut kokouksen avajaispuheenvuorossaan kuin todeta, että Yhdysvallat pohtii parhaillaan suhtautumistaan ilmastonmuutokseen.

Hän sanoi, että Yhdysvallat ei aio tehdä ilmastonmuutoksen suhteen hätiköityjä ratkaisuja, vaan aikoo miettiä huolella, mikä on maalle oikea ratkaisu.

Tillerson vakuutti kuitenkin, että Yhdysvallat pitää Arktista neuvostoa ja kaikkien kokoukseen osallistuvien näkökulmia tärkeinä.

Arktisen alueen maat eli Yhdysvallat, Venäjä, Kanada ja Pohjoismaat ovat parhaillaan koolla Alaskan Fairbanksissa. Kokouksessa Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi Yhdysvalloilta Suomelle.

Yksi mielenkiintoisimmista aiheista ministeritapaamisessa on ilmastonmuutos ja se, mitä siitä neuvoston kirjoihin kirjataan.

Suomi on tehnyt selväksi, että Suomen puheenjohtajuuden aikana ilmastonmuutoksen torjuminen on työn keskiössä. Suomen asialistan neljä painopistettä ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, koulutus ja pohjoisten alueiden kommunikaatioverkkojen kehittäminen. Agenda on yleisesti hyväksytty jäsenmaiden kesken.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi aiemmin toukokuussa, että ilmastonmuutoksen torjuntaa voi olla haastavaa pitää esillä neuvoston toiminnassa, kun Yhdysvaltojen lisäksi Venäjä on ilmaissut epäilevänsä, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama. Niinistö sanoi tuolloin presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa, että peruskysymys on, ymmärretäänkö arktinen alue ensisijaisesti taloudellisten mahdollisuuksien kohteena vai nähdäänkö alueen ekosysteemisen säilymisen merkitys koko maapallolle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut