Euromaiden yhteinen talousministeri saa suomalaismepeiltä tukea

"Hallituksen syytä unohtaa juhannusmakkarat".

Moni suomalainen europarlamentaarikko kannattaa ajatusta euromaiden yhteisestä talousministeristä.

Ranskan vastavalittu presidentti Emmanuel Macron on visioinut talous- ja rahaliiton tiivistämistä. Tämä voisi hänen mukaansa tarkoittaa esimerkiksi euromaiden yhteistä valtiovarainministeriä tai pientä yhteistä budjettia.

Ainakin kokoomuksen, vihreiden, SDP:n ja RKP:n mepeistä löytyy ajatukselle kannatusta.

Sitä suomalaismepit eivät kuitenkaan kannata, että maat kantaisivat yhteisvastuuta toistensa veloista.

Torstaina Brysselissä koolla olleet mepit toivoivat, että Suomi olisi valppaana, kun Saksa ja Ranska tuovat syksyllä pöytään ehdotuksensa talous- ja rahaliiton tiivistämisestä. Esiin nousevia vaihtoehtoja voidaan vasta arvailla, sillä ensin on käytävä vaalit Saksassa ja Ranskassa.

–Hallituksen pitää unohtaa juhannusmakkarat. Saksan vaalit ovat ihan tuota pikaa ja sen jälkeen mennään, Petri Sarvamaa (kok.) muotoilee.

Heidi Hautala (vihr.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) vertaavat uutta valtiovarainministerin tehtävää EU:n korkeaan edustajaan, joka on luotsannut yhteistä ulkopolitiikkaa jo vuodesta 2009. Yhteinen budjetti ei olisi välttämättä sekään mullistava uudistus, sillä se voisi Kumpula-Natrin mukaan olla vain muutaman prosentin luokkaa.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki toppuutteli kuitenkin visiointia, sillä esillä on vasta Macronin ehdotus. Lähtökohtana pitää hänestä olla, että jäsenmaiden maksuosuudet eivät ainakaan oleellisesti nouse.

Euroopan parlamentin aamukahvipöydässä kielteisimmin Macronin ajatuksiin suhtautui Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

– Suomalaisten jäsenmaksut tulevat kasvamaan rutkasti, jos lähdetään tähän yhteisvastuun lisäämiseen, Ruohonen-Lerner perusteli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut