Teatterissa: Katsojia miellytti muun muassa se, kun rosvo otti poliisilta pataan

Korpilahden ilmaisutaitoryhmän uutuus on Pertsa ja Kilu

Näytelmä

Ennen oli kunnollista, muistuttaa Korpilahden Teatterissa pyörivä Pertsa ja Kilu. Paikallisen ilmaisutaidon ryhmän näytelmä sijoittuu 1950-luvun Kotkaan, missä työläispojat kulkivat sarkahousuissa, henkseleissä ja kauluspaidoissa. Oivan mutta kevyen riidan sai aikaan vaikka siitä, olisiko vyö sittenkin hinkseleitä parempi tapa pitää pöksyt vyötäröllä. Kriminaalitkin näyttivät vielä oikeilta roistoilta ja osoittivat kelvottomuutensa myymällä tullaamatonta kahvia.

Näytelmän nimihenkilöt Pertsa (Hiski Toikkanen) ja Kilu (Aleksi Kalliokoski) ovat tunnollisia ja kuuliaisia pojankoltiaisia. Vanhempia kuunnellaan, vaikka näiden vaatimukset eivät tuntuisi olevan kohtuuden rajoissa. Juoni lähtee varsinaisesti liikkeelle, kun yritteliäät pojat ostavat pieneen kahvilaveneeseensä trokattua kahvia. Omantunnon kolkuttaessa rikkeet tunnustetaan poliisille, joka isällisesti antaa pojille synninpäästön. Salakuljettajien kanssa sen sijaan päästään vielä vaikeuksiin.

Esitys

Korpilahden ilmaisutaidon ryhmän nuoret ovat tehneet suurtyön pitkän näytelmän parissa, ja suuri on ryhmäkin: 17 näyttelijää. Pääosakaksikon kemia toimii, mutta kuten monesti näytelmähommissa käy, pääsevät Pertsassa ja Kilussakin charmantit pahikset varastamaan shown: Teemu Kalliokosken lipevä Manki ja Saana Peltolan housurooli ilmeikkäänä Röönluntina olivat magneettia silmille.

Eräs käsikirjoituksen teemoista tuntui olevan vapauden kaiho. Keskeisillä hahmoilla oli kaipuu pois käskyvallan ikeestä, vain välineet vaihtelivat. Pertsa ja Kilu täyttivät auktoriteettien vaatimukset ja olivat vapaita omalla ajallaan; Manki ja Röönlunti päättivät elää täyspäiväisinä kapinallisina, ja kuinkas siinä sitten kävikään.

Vastaanotto

Väliajalla kahvipöydästä tavoitetuilla Esko ja Liisa Kaarlenkaskilla on omasta takaa ”hämäriä muistoja” ajoista, kun salakuljetus ja verokahvi olivat vielä ajankohtaisia. Pertsassa ja Kilussa Kaarlenkaskia lämmitti nuorten harrastajien esiintyminen, jossa on ”toisella tavalla hauskaa” kuin ammattilaisten tekemisessä. Samassa pöydässä istuneen Elinan, 10, mielestä siihenastinen näytelmä oli ollut ”ihan kiva, vähän vaihtelua”, vaikkei siitä kummempaa vielä mieleen jäänytkään.

Esityksen lopuksi tavoitetut Minttu ja Mikko Jokinen sekä tyttäret Ellen, 9, Elsi 6 ja Edit, 3 olivat tulleet katsomaan tuttavien esitystä. Minttu Jokisen mukaan perheen nuorimmaisen mieleen oli erityisesti peppua hytkyttänyt tanssikohtaus. Ellenin mielestä ”kaikki oli kivaa”, mutta erityisen siistiä oli, kun poliisi Paavola loppuviimein pisti rosvo-Mankia pataan.

Pertsa ja Kilu. Korpilahden ilmaisutaidon ryhmän esitys Korpilahden teatterissa 7. toukokuuta. Ohjaus: Arja Antikainen, Lotta Hakanen, Aapo Salonen. Teksti: Väinö Riikkilä. Dramatisointi: Ari Lehtinen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut