Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies pommitti oikeuskansleria solvauksilla vuosien ajan – tuomittiin sakkoihin

Oikeuden mukaan mies lähetteli oikeuskansleri Jaakko Jonkalle solvaavia viestejä yli kolmen vuoden ajan.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 65-vuotiaan miehen sakkoihin vuosia jatkuneesta oikeuskanslerin vainoamisesta. Oikeuden mukaan mies lähetteli oikeuskansleri Jaakko Jonkalle viestejä yli kolmen vuoden ajan.

Viestittely oli pahimmillaan päivittäistä, tavallisesti viikoittaista. Viestien sisältö oli poikkeuksellista, ja niissä oli loukattu oikeuskansleria henkilökohtaisesti, tuomiossa todetaan. Viestit olivat oikeuden mukaan epäasiallisia, ala-arvoisia ja solvaavia ja lisäksi mies oli esittänyt Jonkasta valheellista tietoa.

Mies oli myös soittanut Oikeuskanslerinvirastoon ja solvannut Jonkkaa tämän sihteerille. Puheluita oli tullut viikoittain ja joskus päivittäin, oikeus toteaa.

Oikeus katsoi, että puheluita ja viestejä on pidettävä loukkaamistarkoituksessa lähetettyinä niiden sisällön ja toistuvuuden takia sekä siksi, että yhteydenotot jatkuivat pitkän ajan. Viestit ja puhelut olivat omiaan aiheuttamaan Jonkalle kärsimystä, tuomiossa todetaan. Oikeuden mukaan viestit ylittivät selvästi normaalin viranomaiskritiikin tason.

Jonkka on kertonut kokeneensa loukkaavaksi, että häntä oli herjattu loukkaavilla rikosnimikkeillä ja että tällaisia viestejä oli lähetetty ulkopuolisille. Tuomion mukaan tuomittu oli väittänyt toiselle viranomaiselle, että Jonkka olisi tehnyt rikoksen.

Lähetteli "viikoittaisia muistutuksia", koska asia ei edennyt

Tuomittu mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin, mutta myönsi lähettäneensä viestit, koska hänen asiansa ei ollut edennyt. Hänen mukaansa tarkoitus ei kuitenkaan ollut loukata.

Tuomittu katsoi, että yhteydenotot eivät olleet perusteettomia, vaan hän oli halunnut edistää omaa ja lastensa asiaa. Oikeus kuitenkin totesi, että viestien sisällön perusteella miehellä ei ollut hyväksyttävää syytä niiden lähettämiselle.

Viestien sisältö oli ulottunut viran ulkopuolisiin asioihin. Mies oli käyttänyt ilmausta "viikoittainen muistutus" ja ilmoittanut jatkavansa viestien lähettelyä, tuomiosta ilmenee. Oikeus katsoi, että viestit olivat käytännössä painostusta.

Mies tuomittiin kolmesta kunnianloukkauksista ja vainoamisesta 90 päiväsakkoon, mikä tarkoittaa 540:tä euroa.