Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yuichiro Saton puuaiheisia piirroksia galleria Beckerissä

Koivut seisovat hiljaisina ja vahvoina kuin suomalaiset, taiturillisen yksityiskohtaisia piirroksia tekevä taiteilija sanoo.

Kuvataiteilija Yuichiro Sato työskentelee Järvilinnan residenssissä. Agata Anttonen

Sari Toivakka

Japanilainen kuvataiteilija Yuichiro Sato on ripustanut ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Suomessa galleria Beckeriin Jyväskylään. Näyttely on Laukaan Järvilinnassa residenssitaiteilijana työskentelevän Saton ensimmäinen yksityisnäyttely.

– Kun sain Japanin hallitukselta vuosiapurahan, päätin tulla Suomeen voidakseni työskennellä keskellä kauniista ja karua luontoanne. Tarkoitukseni oli olla täällä vain vuosi, mutta Suomi kiehtoi minua enemmän kuin olin osannut kuvitella. Kun vuosi päättyi, en pystynyt jättämään tätä maata, Sato kertoo.

Puut ovat Saton suosikkiaiheita. Työhuoneen seiniä kiertävät isot koivumaisemat, yksi työ kuvaa harmaata keloa.

– Joskus kävelen luonnossa vain nähdäkseni kauniita puita. Kun jokin puu puhuttelee minua, se täytyy piirtää. Haluan piirtää tunteet suoraan paperille, Sato kertoo.

Sato piirtää puunsa ja maisemansa harmaan sävyissä lyijykynällä, hiilellä ja grafiittijauheella.

– Mustan ja valkoisen kontrasti koivun kyljessä on kiehtova. Työssä mustavalkoisuus antaa katsojalle ajatuksen ja kuvittelun vapauden. Värit luonnossa tekivät minuun vaikutuksen. En ollut koskaan nähnyt taivasta, vettä tai puita, jotka vaihtavat väriä niin elävästi ennen kuin tulin tänne Järvilinnaan.

Japanissa puihin liitetään henkisyyttä ja pyhyyttä, joita myös Sato sanoo silloin tällöin tuntevansa puiden yhteydessä.

– Japanissa joitakin vanhoja puita kutsutaan sinbokuksi. Se tarkoittaa puuta, jossa jumala asuu. Koen puun joskus myös symbolina. Koivut seisovat hiljaisina ja vahvoina kuin suomalaiset. Hiljainen ja piilotettu vetää minua puoleensa.

Näyttely (Seminaarinkatu 28, Jyväskylä) on avoinna 17. toukokuuta saakka.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut