Rehula tuo alkoholilain kansanedustajille ensi viikolla

Pekka Puskan mukaan hovioikeuden päätös vahvisti Alkon monopolia ja vei kaupoilta ja kioskeilta keskioluen myyntimonopolin.

Hovioikeuden päätös mursi keskiolutlupajärjestelmän. Vapaimmillaan hovioikeuden päätöstä voi tulkita siten, että mietoja alkoholijuomia saisi ostaa verkosta kotiovelle toimitettuna. Paula Pohjamo

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Alkoholilain kokonaisuudistusta valmisteleva perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) torjuu julkisuudessa olleet näkemykset, että Helsingin hovioikeuden antama ratkaisu alkoholijuomien rajat ylittävästä etämyynnistä panisi lakiesityksen uusiksi.

– Minun prosessiini se ei vaikuta millään lailla. Tuon lakiehdotuksen arvioitavaksi siihen valmisteluprosessiin, mikä minulla on menossa, Rehula sanoo.

Osuuko ponnistus lankulle?

Rehulan mukaan ykkösasiana on saada lausuntokierroksen tuomat muutokset lakiesitykseen. Juristit ottavat kantaa hovioikeuden päätökseen, mutta hänen oma junansa kulkee eteenpäin.

– Laki pitää tältä osin tsekata, ennen kuin se on eduskunnassa, että ponnistus osuu lankulle.

Rehula aikoo saada lakiluonnoksen ensi viikolla hallituspuolueiden alkoholityöryhmään, jonka jälkeen se menee eduskuntaryhmiin.

– Yritän saada sen ensi viikolla, käytän sanaa yritän, Rehula sanoo.

"Nyt ei oikein tiedetä"

Hovioikeuden mukaan nettikaupasta tilattujen mietojen, 4,7 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien, kotiinkuljetusta ei voi kieltää. Alkoholilakia valmisteleva johtaja Kari Paasososiaali- ja terveys­mi­nis­te­ri­östä sanoo suoraan, ettei hän oikein tiedä, mitä nyt tehdään. Vaihtoehtoja on kaksi.

– Joko jatketaan vanhalla ja katsotaan, mitä päätöksiä korkein oikeus tekee vai ruvetaanko jo nyt muuttamaan lakiesitystä. Lisävaikeuden hovioikeuden ratkaisu tähän tuo, Paaso sanoo.

Paason mukaan hovioikeuden ratkaisu mursi keskiolutlupajärjestelmän, jonka pohjalta uuttakin lupajärjestelmää on rakennettu.

Keskiolutta saa tilata vapaasti

Kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) mukaan hovioikeuden päätös hidastaa alkoholilain valmistelua. Puska pitää hovioikeuden päätöstä erinomaisena, koska se vahvisti koko Suomen alkoholipolitiikan perustan, Alkon monopolin ja verotuksen. Hänet yllätti se, että päätöksessä puututtiin asiaan, joka ei liity uuteen alkoholilakiin eli keskioluen myyntiin.

– Sitä saa myydä ja tuoda vapaasti eli kaupoilla, kioskeilla ja huoltoasemilla ei saa olla monopolia myydä keskiolutta.

Puskan mukaan keskiolutta saa tilata vapaasti verkossa, mutta siitä pitää huolehtia, että verot maksetaan ja ikäraja tarkistetaan. Paaso vahvistaa Puskan näkemyksen.

Jatkossa oluet ja siiderit voisi tilata suomalaisesta verk­ko­kau­pasta ruokaostosten yhteydessä tai Baltian maista. Vapaimmillaan hovioikeuden päätöstä voi tulkita siten, että mietoja alko­ho­li­juomia saisi ostaa verkosta kotiovelle toimitettuna.

Hidasti vai ei?

Puskan mukaan hovioikeuden päätös pitää ottaa huomioon alkoholilain valmistelussa. Hallituspuolueiden alkoholityöryhmässä kokoomusta edustava kansanedustaja SinuheWallinheimo arvioi, ettei hovioikeuden päätös viivytä alkoholilakia.

– Siellä on paljon teknisiä muutoksia enkä usko, että hovioikeuden päätös missään nimessä viivyttää sitä. Jos joku viivyttää, se on poliittiset voimat.

Wallinheimo ei ota kantaa siihen, mitä hovioikeuden päätös merkitsee. Alkotaxit ovat aiemmin tuoneet juomia kotiovelle. Hän pitää EU-lakien mukaista tavaroiden vapaata liikkuvuutta myönteisenä asiana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut