Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sataprosenttista alkoholia kului yhdeksän litraa vauvasta vaariin – kulutus on silti laskusuunnassa

Oluen matkustajatuonti ulkomailta kasvoi ennätyslukemiin.

Olut maistuu suomalaisille. Alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa lähes puolet on olutta. Nora Hurd

Sari Vanninen, Ari Helminen / Uutissuomalainen

Alkoholin kokonaiskulutus pysyi Suomessa viime vuonna täysin samalla tasolla kuin edellisvuonna. Vuonna 2016 alkoholin kokonaiskulutus oli 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden, käy ilmi maanantaina julkaistusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastosta.

Alkoholin kulutus on tasaisesti laskenut huippuvuosista 2005 ja 2007, jolloin kokonaiskulutus oli 12,7 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä kohden. Huippuvuosina kokonaiskulutus asukasta kohden – vauvasta vaariin – oli 10,5 litraa, mutta viime vuonna puolitoista litraa vähemmän.

Vuonna 2016 tilastoitu kulutus eli ravintoloissa kulutettu ja Alkon myymälöistä sekä vähittäiskaupoista ostetun alkoholin määrä laski hieman, mutta tilastoimattoman kulutuksen osuus aavistuksen nousi.

Tilastoimatonta kulutusta nosti ulkomailta tuotu alkoholi. Matkustajatuonnin osuus kokonaiskulutuksesta nousi 17 prosenttiin. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna tuonti kasvoi 4,9 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Vastaavasti alkoholijuomien myynti väheni lähes kaikissa Suomen maakunnissa edellisvuoteen verrattuna.

Eniten alkoholia myytiin Lapissa, lähes 12 litraa asukasta kohden, ja vähiten Ahvenanmaalla, 6,5 litraa. Lapissa myyntiä kasvattavat alkoholijuomien rajakauppa eli norjalaisten ja ruotsalaisten Suomen puolelta ostama alkoholi sekä runsas matkailijoiden määrä.

Tilastoidusta kulutuksesta lähes puolet on olutta. Mietojen viinien osuus kulutuksesta kasvaa mutta väkevien juomien osuus vähenee.

Panimoliitto puolittaisi olutveron

Suomen Panimoliitto vaatii Suomen olutveron puolittamista.

– Suomessa on EU-maiden ylivoimaisesti raskaimmin verotettu olut, ja Suomen olutvero on moninkertainen Viroon nähden, toimitusjohtaja Elina Ussa perustelee.

Ussan mukaan Suomen muita EU-maita korkeampi olutvero on kasvattanut oluen matkustajatuonnin ennätyslukemiin. THL:n matkustajatuontitutkimuksen mukaan oluen matkustajatuonti kasvoi 15,7 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016.

– Tästä oluesta vain kolmannes on Suomessa valmistettua. Matkustajatuonnin korkean tason vuoksi Suomelta jää saamatta yli 300 miljoonaa euroa alkoholiverotuloja ja tämän lisäksi arvonlisäverot.

Panimoliitto peräänkuuluttaa Suomen päättäjiltä veropolitiikkaa, joka ei ohjaa kuluttajia hamstraamaan juomia rajakaupasta. Ussa kiirehtii alkoholilain uudistusta, sillä sen yksi keskeinen tavoite on kasvattaa kotimarkkinan kilpailukykyä ja hillitä siten rajakauppaa.

– Lakia on valmisteltu jo kuusi vuotta, eikä valmista ole vieläkään. Matkustajatuonnin hillitsemiseksi tarvitaan nopeampia keinoja, Ussa sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut