Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kansliapäällikkö Nerg ei keksi, miten pakkopalautuksista luovuttaisiin

Presidentti Tarja Halosen mielestä pakkopalautukset pitäisi laittaa jäihin.

Päivi Nerg. Hanna Marjanen

STT

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg pitää presidentti Tarja Halosen ehdotusta pakkopalautuksien keskeyttämisestä hankalana.

Halonen kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset tulisi keskeyttää. Nerg huomauttaa STT:lle, että poliisilla on velvollisuus keskeyttää korkeimmassa hallinto-oikeudessa määrätty pakkopalautus vain, jos kohdemaassa esimerkiksi syttyy sota. Muussa tapauksessa maan ja turvapaikanhakijan tilanne on arvioitu jo Maahanmuuttovirastossa, hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Nergin mukaan on vaikea nähdä, mikä olisi palauttamisen perumisen peruste, kun konfliktialueiden tilanteita on koko ajan arvioitu ja korkein hallinto-oikeus on viimeisimpänä antanut päätöksensä.

– Mikä olisi se peruste, jolla arviota sanottaisiin vääräksi?

Halonen piti kirjoituksessaan tarpeellisena, että viranomaiset käyvät paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin päivittääkseen tietonsa maiden oloista. Hän sanoo, että ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganistaniin, Irakiin ja Syyriaan mutta palauttaa silti maihin vainoa kokeneita ihmisiä.

Nerg muistuttaa, että Syyriaan ei palauteta ketään. Afganistanissa Suomella on suurlähetystö ja Irakissa Helsingistä käsin käyvä suurlähettiläs, joiden kautta saadaan tietoa maan tilanteesta. Afganistanista raportoi myös vuoden alusta pestissään aloittanut EU:n yhteinen palautusyhteyshenkilö.

– Samoin paikan päältä saatua tutkimustietoa ja muiden maiden maatietoja käytetään hyödyksi. On vaikea toki sanoa, onko koskaan tehty kaikki tarpeellinen, mutta maahanmuutto ja hallinto-oikeuden asteet tekevät arvionsa hyvin itsenäisesti.

Nergin mukaan pakkopalautukset koskevat Suomessa tällä hetkellä reilua kolmeasataa ihmistä.

Ministeriö toivottaa arviot tervetulleiksi

Nergin mukaan sisäministeriö arvioi nyt itsekin sitä, miten vuoden 2015 turvapaikkatilanteesta on selvitty ja millainen tilanne on nyt.

– Arviot kaikilta arvovaltaisilta ja asiaan perehtyneiltä ihmisiltä ovat tervetulleita, hän kannustaa.

Halosen kirjoituksen sisältö ei yllättänyt Nergiä, sillä monet asiat ovat olleet esillä ja pohdittavina ministeriössäkin.

Yksi sisäministeriössäkin puhuttava asia koskee islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita, jotka myös Halonen otti esiin tekstissään. Halosen mukaan näitä ihmisiä ei pidä palauttaa lähtömaihin.

Nergin mukaan kysymys on erittäin vaikea minkä tahansa uskonnon osalta. Aiemmin tällä viikolla korkein hallinto-oikeus päätti, että Iranista Suomeen tulleen turvapaikanhakijan kristinuskoon kääntymisen aitous on selvitettävä huolellisesti. Aiemmin hallinto-oikeus oli pitänyt kastetodistusta ja seurakunnan johtajien lausuntoa riittävänä todisteena turvapaikan myöntämiselle.

– Presidentti osui oikeaan kohtaan, sillä tämä asia on juuri nyt puntaroitavana.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut