Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n ja keskustan jäsenet kaikkein vanhimpia, vihreät nuorimpia

SDP:n jäsenten keski-ikä yli 61 vuotta, keskustan noin 60 vuotta.

Suurimpien puolueiden jäsenet heijastavat yhä puolueiden vanhoja intressiryhmiä. Keskustan jäsenistössä on yhä merkittävä määrä maanviljelijöitä ruuhka-Suomen ulkopuolelta, kokoomuksen jäsenet ovat useasti korkeakoulutettuja tai yrittäjiä suurimmista kaupungeista ja vasemmistopuolueiden voidaan nähdä edustavan työntekijöiden etuja.

Suurilla perinteisillä puolueilla on paljon yhteyksiä elinkeinoelämään, ammattijärjestöihin ja kunnallispoliittisiin tahoihin, kun taas perussuomalaiset ja vihreät näyttävät kiinnittyvän muita puolueita voimakkaammin taloudellisten intressiryhmien ulkopuolelle. Kunnallisalan kehittymissäätiön julkaisema Turun yliopiston tutkimus selvitti kuuden suurimman puolueen jäsenistön taustoja.

– Tärkein pointti on, että aika ajoin poliittisessa keskustelussa puolueet pyrkivät häivyttämään intressejä, mutta puolueiden rakenteita katsoessa näitä verkostoja on löydettävissä, dosentti Arttu Saarinen sanoo.

Vasemmistoliitto houkuttelee koulutettuja

Kolme perinteisesti suurinta puoluetta eli keskusta, kokoomus ja SDP eivät ole onnistuneet hankkimaan samalla tavalla uusia jäseniä kuin vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset. Tutkimusryhmän mukaan erityisesti SDP:n asema suurena puolueena voi olla voimakkaimmin muutoksessa. Puolueen jäsenet ja kannattajat ovat poikkeuksellisen iäkkäitä: jäsenten keski-ikä on 61,5 vuotta.

Vasemmistoliiton uudet jäsenet ovat aiempaa selvästi koulutetumpia, kun taas SDP:n uudet jäsenet ovat suorittavan työn tekijöitä.

– Tässä on jakolinja, joka varmasti näkyy vasemmistopuolueiden välillä lähitulevaisuudessa, Saarinen sanoo.

Vasemmistoliitto on samalla lähentynyt vihreitä, kun uudet jäsenet ovat varsinkin Uudellamaalla korkeammin koulutettuja kuin aiemmat jäsenet.

Vihreiden jäsenet ovat sidoksissa esimerkiksi ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöihin sekä yliopistoinstituutioon. Perussuomalaisilla ja vihreillä on keskimääräistä voimakkaampi side sosiaalisen median verkostoihin. Saarisen mukaan ero on juuri vanhojen ja uusien puolueiden välillä.

– Osin tämä on selitettävissä ikärakenteella, mutta esimerkiksi kokoomuksella side ei ole yhtä vahva, vaikka on paljon nuorehkoja jäseniä.

Tohtorikoulutettava Aki Koivulan mukaan pienempien tutkittujen puolueiden jäsenet ovat aktiivisempia.

– Esimerkiksi vihreillä ja vasemmistoliitolla on talkoohenkeä nähtävissä, kun puolueen jäsenet ovat valmiimpia lahjoittamaan rahaa ja tekemään ilmaista työtä puolueen edestä, Koivula sanoo. 

Kaupungistuminen vaikuttaa keskustaan

SDP:n lisäksi tutkimusryhmä arvioi keskustan aseman olevan muutoksessa. Perinteisesti keskusta on ollut vahva Pohjois- ja Itä-Suomessa, mutta viime vuosina puolueeseen on liittynyt suhteellisen paljon korkeasti koulutettuja jäseniä erityisesti Uudellamaalla.

Samaan aikaan puolueen jäsenistä ja myös kannattajista iso osuus on maanviljelijöitä. Puolueen jäsenet ovat keski-iältään 60-vuotiaita. Tutkijoiden mukaan keskustalle voi muodostua ongelmia, kun kaupungistuminen jatkuu ja maanviljelijöiden määrä laskee.

Vihreiden jäsenistä enemmistö on naisia

– Puolueiden jäsenten keski-ikä: SDP 61,5, keskusta 59,9, vasemmistoliitto 55,9, kokoomus 55,6, perussuomalaiset 53,6 ja vihreät 42,9 vuotta.

– Jäsenten kotitalouksien mediaanitulot: kokoomus 4 400, vihreät 3 500, SDP 3 400, keskusta 3 300, perussuomalaiset 3 000 ja vasemmistoliitto 2 700 euroa kuukaudessa.

– Vihreät on ainoa kuudesta suurimmasta puolueesta, jonka jäsenistä enemmistö on naisia.

– Tutkimus perustuu syksyllä 2016 kerättyyn kyselyaineistoon, jossa oli mukana kuusi suurinta puoluetta ja yhteensä yli 12 000 näiden jäsentä.

– Tutkimuksessa selvitettiin kuuden suurimman puolueen jäsenrakenteita ja jäsenten sosiaalisia verkostoja. Tutkimus tehtiin Kunnallisalan kehittämissäätiölle.

Lähde: Turun yliopiston taloussosiologian oppiaineen tutkimusryhmä: Puolueiden rakenteet ja jäsenistön verkostot -tutkimus