Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Metsänomistajien korvausvaatimukset nousevat noin 12 miljoonaan euroon

Korvauksia vaatii lähes viisisataa yksityistä metsänomistajaa.

Piia Leino, Maria Rosvall / STT

Metsänomistajat vaativat metsäyhtiöiltä yhteensä noin 12 miljoonaa euroa korkoineen puukartellijutussa, jossa he katsovat Stora Enson, UPM-Kymmenen ja Metsäliitto Osuuskunnan pitäneen hintoja alhaalla kartellin avulla vuosina 1998–2004.

Korvauksia vaatii lähes viisisataa yksityistä metsänomistajaa. Yksittäiset vaatimukset nousevat muutamasta tuhannesta eurosta noin puoleen miljoonaan euroon.

Kantajia yhteen koonnut Reijo Lahtonen kertoo, että pääasiassa kantajat ovat lähteneet mukaan muista syistä kuin rahan takia. Mukana on esimerkiksi perikuntia, jotka ovat joutuneet myymään metsää kuolintapauksen jälkeen veroseuraamusten vuoksi ja kokevat tulleensa vaikeassa tilanteessa huijatuksi.

– Kyyneleet silmissä on kerrottu, että kun pappa hoiti metsää ja sillä oli valtava tunnearvo, ja sitten selvisi, että viekkaudella ja vääryydellä on puljattu hintaa alaspäin, Lahtonen kuvaa.

Lahtonen keräsi kokoon yhteensä yli 1 700 kannetta, joista yli 1 200 korkein oikeus on katsonut vanhentuneiksi.

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että metsäyhtiöt olivat vaihtaneet liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakaneet markkinoita lainvastaisesti.

Helsingin käräjäoikeudessa väännetään nyt siitä, vaikuttiko kartelli hintoihin kyseisten metsänomistajien tapauksissa. Jutun käsittely jatkuu kesäkuun puoliväliin.

Kuntien kanteesta ratkaisu syksyllä

Puukartelliin liittyvistä eri tahojen korvausvaateista on käyty oikeutta vuosia. Viime kesänä Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen 159 miljoonan euron kanteen, jonka Metsähallitus oli nostanut vuonna 2011.

Käräjäoikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallitus valitti tuomiosta hovioikeuteen, jossa asian käsittely jatkuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Marraskuussa Helsingin käräjäoikeudessa alettiin puida haaraa, jossa 32 kuntaa vaatii metsäyhtiöiltä korvauksia.

Kunnat peräävät Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä yhteensä noin kuuden miljoonan euron korvauksia. Metsäyhtiöt ovat kiistäneet kanteet ja aiheutuneen vahingon.

Oikeuden on määrä antaa tuomio kuntien kanteesta syyskuun lopulla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut