Liki 500 metsänomistajaa vaatii metsäyhtiöiltä korvauksia puukartellista

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään metsäyhtiöiden puukartelliin liittyvän laajan vahingonkorvausjutun käsittely.

Yksityisiä metsänomistajat vaativat korvauksia Stora Ensolta, UPM-Kymmeneltä ja Metsäliitto Osuuskunnalta. Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään metsäyhtiöiden puukartelliin liittyvän laajan vahingonkorvausjutun käsittely. Metsänomistajat vaativat metsäyhtiöiltä vahingonkorvauksia puun alihinnoittelusta vuosina 1998–2004.

Yksityisiä metsänomistajia on jutussa liki 500. He vaativat korvauksia Stora Ensolta, UPM-Kymmeneltä ja Metsäliitto Osuuskunnalta.

Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että yhtiöt olivat vaihtaneet liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakaneet markkinoita lainvastaisesti. Puun ostokartelli oli voimassa vuosina 1997–2004.

Korvauksia vaatineita metsänomistajia oli alun perin liki 650. Viime keväänä korkein oikeus katsoi ennakkopäätöksessä, että metsänomistajien kanteet olivat osin vanhentuneita. Siksi käräjäoikeus hylkäsi noin 150 metsänomistajan kanteet. Lisäksi muutamat metsänomistajat ovat muista syistä luopuneet kanteistaan.

Jutun käsittely jatkuu kesäkuun puoliväliin.

Kuntien kanteesta ratkaisu syksyllä

Puukartelliin liittyvistä eri tahojen korvausvaateista on käyty oikeutta vuosia. Viime kesänä Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen 159 miljoonan euron kanteen, jonka Metsähallitus oli nostanut vuonna 2011.

Käräjäoikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallitus valitti tuomiosta hovioikeuteen, jossa asian käsittely jatkuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Marraskuussa Helsingin käräjäoikeudessa alettiin puida haaraa, jossa 32 kuntaa vaatii metsäyhtiöiltä korvauksia.

Kunnat peräävät Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä yhteensä noin kuuden miljoonan euron korvauksia. Metsäyhtiöt ovat kiistäneet kanteet ja aiheutuneen vahingon.

Oikeuden on määrä antaa tuomio kuntien kanteesta syyskuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.