Bensan ja dieselin hinnat heilahtelevat luultavasti vain maltillisesti

"Koskaan ei kuitenkaan tiedä, millaisia konflikteja tärkeillä öljyntuottaja-alueilla voi tulla."

Viivi Salminen / STT

Bensan ja dieselin kuluttajahintoihin ei näytä olevan tulossa keväällä ja kesällä rajuja muutoksia. Ennustaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, sillä hintoihin vaikuttaa niin moni tekijä ja yllättävät maailmantapahtumat voivat heilauttaa hintoja isostikin. STT:n haastattelemat asiantuntijat eivät siksi suostu juuri ennustamaan kuluttajahintoja.

St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen ennustaa kuitenkin varovaisesti, että kevään ja kesän aikana hinnat nousevat maltillisesti.

– Raakaöljyn hinnan nousun kautta syntyy pientä nousupainetta myös kuluttajahintoihin, Wiljanen valottaa.

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtajan Helena Vänskän mukaan ei ole odotettavissa, että raakaöljyn hinta lähtisi hirveästi nousemaan.

– Koskaan ei kuitenkaan tiedä, millaisia hintoihin vaikuttavia konflikteja tärkeillä öljyntuottaja-alueilla saattaa tulla, Vänskä sanoo.

Tammi–maaliskuussa raakaöljyn hinnan suunta on ollut ylöspäin. Nousun taustalla on suurten öljyntuottajamaiden joulukuussa tekemä sopimus tuotannon rajoittamisesta. Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin jäsenet päättivät vähentää raakaöljyn tuotantoaan 1,2 miljoonalla tynnyrillä päivässä puolen vuoden ajan nostaakseen öljyn hintaa ja vähentääkseen ylitarjontaa. Suuret öljyntuottajamaat olivat sunnuntaina koolla arvioimassa joulukuista päätöstään öljyntuotannon vähentämisestä.

Opec haluaa pitää raakaöljyn hinnan aisoissa

Öljyn hinta oli viime vuonna ennätyksellisen alhainen. Brent-raakaöljyn hinta laski alimmillaan vuoden alussa noin 30 dollariin barrelilta. Tänä vuonna Brent-laadun hinta on ollut 55–57 dollaria barrelilta.

– Opec pyrkii pitämään hinnan nyt hieman yli 50 dollarissa, mutta alle 60 dollarissa. He eivät halua, että hinta nousee liikaa, sillä raakaöljyn hinnan noustessa Yhdysvalloissa alkaa heti liuskeöljyn tuotanto, joka vie Opecin markkinaosuutta, Vänskä sanoo.

Myös vuodenajan vaihtelut vaikuttavat bensiinin ja dieselin kuluttajahintoihin. Pohjoisella pallonpuoliskolla kesäaikana autoilu lisääntyy ja maailmanmarkkinahinta nousee kasvaneen kysynnän vuoksi. Talvikaudella puolestaan nousee dieselin hinta kasvaneiden lämmityskulujen takia.

– Tämä on kuitenkin vähän rikkoontunut viime vuosina, sillä lämpötilan vaihtelut eivät ole olleet talvikaudella niin selkeitä kuin aikaisemmin, Vänskä sanoo.

Myös euron ja dollarin kurssiheilahtelut näkyvät bensan ja dieselin kuluttajahinnoissa. Esimerkiksi helmikuun hintatilastoissa näkyi selvä piikki kurssiheilahduksen takia.

Suomessa iso osa bensiinin ja dieselin kuluttajahinnoista koostuu kuitenkin veroista. Vuoden alussa bensan hinta nousi veronkorotusten takia noin kolme senttiä litralta ja dieselin hinta hieman vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut