Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusministeri Niinistö tapasi USA:n Mattisin

Ministeri Niinistö on Yhdysvalloissa työvierailulla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö vierailee Washingtonissa. Zach Gibson

STT

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on tavannut Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin Washingtonissa. Niinistö kertoi STT:lle kutsuneensa Mattisin Suomeen ensi marraskuuksi, jolloin Suomi isännöi pohjoismaiden puolustusalan yhteistyön Nordefcon ja Pohjois-Euroopan maiden Northern Groupin yhteiskokousta.

Niinistön mukaan Mattis lupasi selvitellä osallistumismahdollisuuksiaan.

Ministerit keskustelivat yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja maiden välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista. Näihin kuului muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön kehittäminen sekä Venäjän ja Itämeren alueen tilanne.

Puolustusministerit sivusivat tapaamisessaan myös Suomen tulevia hävittäjähankintoja. Suomi harkitsee viiden hävittäjän välillä, joista kaksi on yhdysvaltalaisia.

– Mattis arvosti myös Suomen hanketta hybridiosaamiskeskuksen perustamiseksi, Niinistö kertoo.

Mattis kehui Niinistölle myös Suomen roolia välittäjämaana lännen ja Venäjän välisissä asioissa sekä suomalaisten koulutus- ja neuvonantajajoukkojen toimia Irakissa.

USA ei ole lähdössä Euroopasta

Niinistön mukaan Mattis korosti tapaamisessa jälleen kerran, että Yhdysvallat on sitoutunut yhteistyöhön Euroopan maiden kanssa eikä ole vetäytymässä mihinkään.

– Kerroin hänelle Suomen virallisen kannan, että näemme Nato-joukot Puolassa ja Baltiassa aluetta vakauttavana tekijöinä.

Niinistön mukaan Mattis oli varsin hyvin perillä Suomen ja Pohjois-Euroopan historiasta ja nykyisestä asemasta.

– Hän otti oma-aloitteisesti esiin, että hän tutustui sotakorkeakouluvaiheessa talvisotaan ja mottitaktiikkaan, josta Suomi tunnetaan maailmalla sotilaspiireissä.

Ministeri Niinistö on Yhdysvalloissa työvierailulla. Hän osallistuu huomenna ulkoministeri Timo Soinin sijaisena Yhdysvaltojen isännöimään äärijärjestö Isisiä vastustavan koalition kokoukseen Washingtonissa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut