Tuomiot lievenivät Talvivaaran työtapaturmajutussa

Työntekijä kuoli kaivoksella maaliskuussa 2012, kun hän meni auki olleen rikkivetyventtiilin lähelle ilman tarvittavia suojavarusteita.

Rovaniemen hovioikeus on kumonnut kahden esimiehen tuomiot kuolemantuottamuksesta Talvivaaran työtapaturmajutussa. Oikeus totesi miesten kuitenkin syyllistyneen työsuojelurikokseen, josta molemmat tuomittiin 40 päiväsakkoon. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pekka Moliis, STT

Rovaniemen hovioikeus lievensi Talvivaaran kaivoksen työtapaturmajutussa annetut tuomiot. Ne koskivat kahta esimiestä, joiden alainen kuoli vakavassa työtapaturmassa maaliskuussa 2012.

Hovioikeus kumosi Kainuun käräjäoikeuden antaman tuomion kuolemantuottamuksesta, mutta katsoi käräjäoikeuden tavoin, että metallien talteenottolaitoksen osastopäällikkö ja käyttöpäällikkö syyllistyivät työturvallisuusrikokseen.

Työntekijä kuoli kaivoksella, kun hän meni ilman tarvittavia suojavarusteita auki olleen rikkivetyventtiilin läheisyyteen. Tapauksen poliisitutkinnassa ei selvinnyt, miksi venttiili oli jäänyt auki.

Ongelmia jo aiemmin

Talvivaaran kaivoksen alueella oli ennen kohtalokasta päivää ollut useaan otteeseen pienempiä rikkivetyvuotoja. Hovioikeus katsoi, etteivät esimiehet olleet toimineet riittävän tehokkaasti, jotta ongelma olisi saatu kuriin. Näin ollen he syyllistyivät työturvallisuusrikokseen.

Molemmat syytteessä olleet esimiehet tuomittiin 40 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen, joka heidän tuloillaan tiesi 1 160 ja 1 800 euron suuruisia sakkoja. Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksen jälkeen äänin 2–1. Yksi istunnon tuomareista olisi pitänyt voimassa käräjäoikeuden päätöksen kokonaisuudessaan.

Ratkaisussaan hovioikeus katsoi, ettei työturvallisuusrikoksesta tuomituilla vastaajilla ollut mahdollisuutta estää kokeneen työntekijän onnettomuutta. Kohtalokas rikkivetyvuoto johtui eri syystä kuin aikaisemmat, ja se oli hovioikeuden mukaan luonteeltaan yllättävä, äkillinen ja ennalta arvaamaton.

Konkurssipesä ei valittanut

Tuntemattomaksi jääneestä syystä kokenut työntekijät ei ollut ulos mennessään käyttänyt henkilökohtaisia suojavälineitä. Hovioikeuden arvion mukaan onnettomuus olisi todennäköisesti tapahtunut siitä riippumatta, olisivatko tuomitut osastopäällikkö ja käyttöpäällikkö toimineet huolellisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi aikoinaan myös Talvivaara Sotkamon konkurssipesän jutussa 60 000 euron yhteisösakkoon. Konkurssipesä ei valittanut tuomiostaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut