Li Andersson syyttää hallitusta yritysten ja hyvin toimeentulevien suosimisesta sote-uudistuksessa

Andersson puhui vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokoksessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä kevään kuntavaaleissa on kyse suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta.

Andersson sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä, että hallitus ajaa sote-palvelujen yksityistämistä ja yrittää lakaista tämän asian maton alle.

Anderssonin mielestä sote-uudistus on suunniteltu jo valmiiksi hyvin pärjäävien kansalaisten ja isojen yritysten ehdoilla. Hän sanoi, etteivät pienituloiset ole pääsemässä yksityisten erikoislääkäripalveluiden piiriin, elleivät maksa siitä itse.

Andersson pitää todennäköisenä, että yksityiset sote-keskukset alkavat kaupata lisäpalveluita valinnanvapauden kautta listautuneille asiakkaille.

– Syntyy eriytyneet palvelut niille, joilla on varaa maksaa lisäpalveluista. Yhteiskunta tarjoaa kaikille näkkileivän, mutta jos sen päälle haluaa voita, pitää maksaa itse, Andersson sanoi.

Hän lisäsi, että uudistuksen riskien suurimmat maksajat ovat lähiöiden ja syrjäseutujen pienituloiset.

– Voimme vielä valita, edetäänkö bisneksen vai hoitoa tarvitsevien kansalaisten ehdoilla.

Ei henkilövaaleille

Andersson moittii, että kuntavaaleista on yritetty tehdä pormestarivaalit. Hän sanoi, että on äänestäjien huijaamista ja aliarvioimista, jos vaalikamppailusta yritetään tehdä henkilövaalit.

Andersson viittasi Helsinkiin, jossa vahvimmin pormestarin paikasta kisaavat kyselyiden perusteella Jan Vapaavuori (kok.) ja Anni Sinnemäki (vihr.).

– Sen sijaan, että Helsingissä keskusteltaisiin ylikorkeiden vuokrien ja asuntopolitiikan ongelmista, leipäjonoista tai asunnottomuuden poistamisesta, ylläpidetään keskustelua “Jannesta” ja “Annista” ja heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan.

Vasemmistoliitto valitsee tänään puolueelle presidenttiehdokkaan. Vahvin nimi on europarlamentaarikko Merja Kyllönen, jota Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Suomen piirijärjestöt ovat esittäneet ehdokkaaksi.

Andersson ei ole lähdössä presidenttiehdokkaaksi, kuten ei myöskään ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Arhinmäki on vasemmistoliiton ehdokas Helsingin pormestariksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut