Maaliskuun vallankumous toi vapauden poliittisille vangeille

Esimerkiksi Siperiaan karkotettu asessori P.E. Svinhufvud vapautettiin.

Asessori P.E. Svinhufvud saapui Siperian karkoitusmatkaltaan Viipurin asemalle. Svinhufvud on kuvassa veturin edessä kukat kädessä. Historian kuvakokoelma, Museovirasto

Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Maaliskuun vallankumous 1917 toi vapauden valtiollisille eli poliittisille vangeille. Näin kävi esimerkiksi Siperiaan karkotetulle asessori P.E. Svinhufvudille.

Kun Suomen kenraalikuvernööri Franz Seyn oli 16. maaliskuuta pidätetty ja lähetetty Pietariin, Svinhufvud marssi poliisikamarille ja ilmoitti: "Hyvät herrat, se (Seyn), joka minut tänne lähetti, on vangittu. Nyt minä lähden takaisin kotiin!"

Myös Suomessa haluttiin vapauttaa valtiollisia vankeja, mutta aina se ei ollut helppoa. Tapauksista kertoi Aamulehti 20. maaliskuuta.

Kuopiossa sotaväki ja kaupungin väestö olivat edellisenä päivänä marssineet vankilaan ja vaatineet valtiollisten vankien vapauttamista. "Niitä ei kuitenkaan ollut ja vapaaksi päästettiin vain eräs irtolaisnainen."

Yhtään paremmin ei mennyt Lappeenrannassakaan, missä vankilan asukkaat laskettiin vapauteen 18. maaliskuuta.

"(...), mutta kun päivällä huomattiin, että vankilassa oli ollut vain tavallisia rikollisia, otettiin suuri osa heistä kiinni ja palautettiin vankilaan."

Sekaannusta aiheutti myös jo edesmennyt kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov. Ensin hänestä tehty muotokuva poistettiin senaatin talousosastosta. Seuraavana päivänä muotokuva kuitenkin palautettiin senaatin määräyksestä takaisin talousosaston istuntosaliin.

"Määräys johtuu siitä, että katsottiin epäoikeudenmukaiseksi poistaa istuntosalista yhden kenraalikuvernöörin muotokuva, kun siellä kerran on toistenkin entisten kenraalikuvernöörien kuvat", uutisoi Aamulehti 21. maaliskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.