Yön uutiskooste: Suomalaiset jäivät kärjestä Meksikon MM-rallissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Jari-Matti Latvala on Meksikon rallissa yhdeksäntenä. Pedro Pardo / Lehtikuva

Salla Salmela, Minna Pulli / STT

Suomalaisnuoret rynnistivät viime lukuvuonna ulkomaille

 

Erasmus-vaihto kasvatti viime lukuvuonna reilusti suosiotaan. Lukuvuonna 2015–2016 vaihdossa kävi yli 4 580 opiskelijaa, mikä on yli seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisenä lukuvuonna.

Opetushallituksen vastaava asiantuntija Anni Kallio pitää pienenä ihmeenä, että vaihto-opiskelijoiden määrä kasvoi näin paljon. Erasmus-opiskelijoiden määrä on kasvanut lähes tasaisesti viime vuosina.

Kasvuluvuista huolimatta vaihtoon lähteminen myös arveluttaa opiskelijoita. Kallion mukaan lähtemistä harkitaan tarkoin taloudellisen epävarmuuden, työnäkymien ja kiristyneiden opintoaikojen takia.

 

 

Helsingin Rautatientorilla runsaasti mielenosoituksia, poliisi varautuu levottomuuksiin

 

Helsingin Rautatientorilla järjestetään tänään kymmenkunta mielenilmausta, joihin odotetaan satoja ihmisiä. Poliisi on myös varautunut mahdollisiin levottomuuksiin.

Osa mielenosoittajista puolustaa turvapaikanhakijoita, ja osa vastustaa heitä. Ainakin yksi kansallismielinen ryhmä on kerännyt väkeä turvapaikanhakijoiden vastaiseen mielenosoitukseen.

Mielenilmaukset alkavat kolmelta iltapäivällä ja jatkuvat noin iltaseitsemään.

 

 

Vuoden pakolaisnainen ja -mies julki tänään

 

Suomen Pakolaisapu julkistaa Vuoden pakolaisnaisen ja -miehen tänä iltana. Järjestö kertoo, että palkinnon saajat toimivat aktiivisesti ja myönteisellä tavalla suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vuoden pakolaisnainen on valittu jo vuodesta 1998. Vuoden pakolaismies valittiin ensi kerran viime vuonna.

Tänä vuonna palkinnot jaetaan Tampereella, osana Women of the World -festivaalin ohjelmaa.

 

 

HS: Hallitus peruu esikoululaisten päivähoidon säästöt

 

Hallitus on haudannut suunnitelmansa esikoululaisten päivähoidon heikentämisestä, uutisoi Helsingin Sanomat. Hallitusohjelmaan tehty kirjaus olisi antanut kunnille mahdollisuuden järjestää esikoululaisten hoito iltapäivisin ja aikaisin aamulla kerhoissa päiväkotien sijaan. Tämä olisi tarkoittanut, että lapsia hoitamassa olisi ollut vähemmän aikuisia kuin nykyään.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo lehdelle, että esitystä asiasta ei ole tekeillä, eikä hän ole sellaista tuomassa eduskuntaan.

 

 

Perussuomalaiset avaa kuntavaalikampanjansa

 

Perussuomalaiset avaa tänään kuntavaalikampanjansa. Puoluevaltuuston kokouksessa puhuu puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

Soini ilmoitti viime sunnuntaina jättävänsä puheenjohtajan paikan kesäkuussa, kun perussuomalaisten puoluekokous pidetään Jyväskylässä. Seuraajaehdokkaiksi ovat tähän mennessä ilmoittautuneet muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sekä kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho pohtii vielä, asettuuko ehdolle. Myös hänen odotetaan tulevan paikalle puoluevaltuustoon.

 

 

ACLU haastaa Trumpin uuden maahantulokiellon

 

Yhdysvalloissa kansalaisjärjestö ACLU on esittänyt valituksen presidentti Donald Trumpin uudesta maahantulokiellosta. ACLU vie maahantulokiellon oikeuteen useiden pakolaisjärjestöjen puolesta.

ACLUn mukaan Trumpin uudessa maahantulokiellossa on edeltäjänsä tavoin kyse muslimeihin kohdistuvasta syrjinnästä.

Asiasta on määrä järjestää liittovaltion tuomarin kuuleminen Marylandissa 15. maaliskuuta eli päivää ennen kuin maahantulokiellon on tarkoitus astua voimaan. (Lähde: AFP)

 

 

WP: Ivanka Trumpin vaatemyynti nousi Kellyanne Conwayn mainostuksen jälkeen

 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin omistaman vaatemerkin myyntiluvut nousivat merkittävästi sen jälkeen, kun presidentin viestintäneuvonantaja Kellyanne Conway kehotti ihmisiä ostamaan Ivanka Trumpin tuotteita. Asiasta uutisoi Washington Post.

Lehden mukaan Ivanka Trumpin tuotteiden myynti nousi maailman suurimmalla nettimuotisivustolla Lystillä 219 prosenttia päivän takaisesta samana päivänä, kun Conway kehotti ihmisiä ostamaan tuotteita.

Yhdysvaltain etiikkavirasto on katsonut Conwayn toimineen väärin tukiessaan vaatemerkkiä julkisesti.

 

 

Putous-kilpailu ratkeaa illalla

 

Sketsiviihdeohjelma Putouksen hahmokilpailu ratkeaa illalla. Loppusuoralle on selviytynyt kolme hahmoa.

Pilvi Hämäläisen esittämä Aina Inkeri Ankeinen toivoo, että Luoja ottaisi hänet nopeasti pois maailman kärsimyksistä. Ernest Lawsonin Abdul Tuisku muistuttaa muusikko Antti Tuiskua. Kolmantena finalistina on Timo Lavikaisen pappihahmo Isä Nitro.

Putousta on seurannut noin miljoona katsojaa, ja se on ollut MTV:n katsotuimpia ohjelmia koko alkuvuoden.

 

 

Buffalon Ristolainen tehnyt maalin ottelussa Columbusta vastaan

 

Jääkiekon NHL:ssä Buffalon Rasmus Ristolainen on tehnyt maali ottelussa Columbusta vastaan. Ristolaisen kolmannessa erässä tekemän maalin myötä Buffalo nousi tasoihin Columbuksen kanssa. Columbuksen Boone Jenner kuitenkin iski kiekon vielä maaliin, minkä seurauksena Columbus vei voiton luvuin 4–3.

Yön kierroksella pelataan yhteensä viisi ottelua. Edelleen kesken olevista peleistä ovat syöttöpisteet jo napanneet Anaheimin Sami Vatanen ja Minnesotan Mikael Granlund. Anaheimilla on vastassaan St. Louis ja Minnesotalla Florida.

 

 

Hänninen ja Latvala jäivät kärjestä Meksikon MM-rallissa

 

Suomalaiset eivät ole yltäneet kirkkaimpaan kärkeen Meksikon MM-rallissa Suomen aikaan yöllä ajetussa kisassa.

Toyotan Jari-Matti Latvala oli kuudennen erikoiskokeen jälkeen rallin yhdeksäntenä. Tallin Juho Hänninen puolestaan oli kuudennen erikoiskokeen jälkeen viidentenä. Rallia johtaa Citroenin brittikuski Kris Meeke.

Toinen ja kolmas erikoiskoe peruttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.