Yön uutiskooste: Puolan suhmurointi varjostaa EU-johtajien keskustelua tulevasta, Saksan Düsseldorfissa kirveshyökkäys

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Saksan poliisi erikoisjoukkoja nähtiin Düsseldorfin päärautatieasemalla kirvesiskun aikaan torstai-iltana. David Young / Lehtikuva

Pertti Mattila, Minna Pulli / STT

Lakko hankaloittaa lentoliikennettä tänään

Lentoliikenteessä on tänään suuria häiriöitä Ilmailualan unionin (IAU) lakon takia. Työnseisaus ja siihen liittyvät tukitoimet toteutetaan kello 15–19. Ne vaikuttavat maapalveluihin ja turvatarkastukseen.

Finnair on perunut tältä päivältä noin sata lentoa eli kolmasosan yhtiön lennoista. Perumiset koskevat työnseisauksen aikana koko kotimaan liikennettä, suurta osaa Euroopan lentoja ja yhtä kaukolentoa.

Ajokeli on tänäänkin monin paikoin huono

Ajokeli on tänään monin paikoin huono lumi- tai räntäsateen ja sohjoisten teiden vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Tiesää on huono Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Etelä-Lapissa.

Karjalainen: Orpo haluaa seuraavan hallituksen käynnistävän sotu-uudistuksen

Valtionvarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa seuraavan hallituksen käynnistävän sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistuksen eli sotu-uudistuksen. Hänen mukaansa uudistus pitää kirjoittaa vaalien jälkeisen hallituksen ohjelmaan, mutta niin, että uudistuksen pohjatyötä tehdään jo tämä hallituksen toimesta.

Sotu-uudistus on Orpon mukaan vaikuttavuudeltaan ja haastavuudeltaan valtava ponnistus, vaikka se kohdistuisi pienempään määrä henkilöitä ja kiinteistöjä kuin sote-uudistus.

Uutissuomalaisen: Useat laamannit kannattavat käräjäverkon harventamista

Yli puolet Uutissuomalaisen kyselyyn osallistuneista käräjäoikeuksien laamanneista kannattaa käräjäoikeusverkon harventamista. Kyselyyn vastasi Manner-Suomen 26:sta käräjäoikeuden laamannista 21. Heistä 13 pitää karsintaa oikeansuuntaisena toimena.

Käräjäoikeusverkon supistamista vastustaa seitsemän kyselyyn osallistunutta laamannia. Yksi vastanneista laamanneista ei halunnut ottaa kantaa asiaan.

Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä käräjäoikeuksien vähentämisestä nykyisestä 27:stä 20:een vuonna 2018.

Puolan suhmurointi varjostaa EU-johtajien keskustelua tulevasta

Brexitin jälkeen jäljelle jäävät 27 maata keskustelevat tänään EU:n tulevaisuudesta Brysselissä.

Keskusteluita varjostaa Puolan käytös yöllä päättyneessä EU-huippukokouksessa. Laki ja Oikeus -puoluetta edustava pääministeri Beata Szydlo kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen loppulauselmia vastalauseena puolalaisen Donald Tuskin jatkokaudelle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana. Koko kokouksen loppupäätelmät julkaistiin tämän takia puheenjohtajan nimissä.

Turkin ja Venäjän johtajat tapaavat Moskovassa

Turkin ja Venäjän presidentit Recep Tayyip Erdogan ja Vladimir Putin tapaavat tänään Moskovassa. Uutistoimisto Anadolun mukaan keskustelunaiheena on muun muassa Syyrian tilanne.

Maiden suhteet kiristyivät äärimmilleen marraskuussa 2015, kun Turkki ampui alas Syyria-operaatioon osallistuneen venäläishävittäjän. Suhteet kuitenkin korjaantuivat niin, että Putin ja Erdogan kykenivät tapaamaan viime elokuussa.

Venäjän Turkin-lähettilään surma Ankarassa joulukuussa ei vaikuttanut merkittävästi maiden suhteisiin.

Saksan Düsseldorfissa kirveshyökkäys, seitsemän loukkaantui

Saksan poliisi kertoo, että Düsseldorfissa kirveshyökkäyksen tekijäksi epäillyllä miehellä on ollut mielenterveysongelmia. Entisestä Jugoslaviasta lähtöisin oleva mies on poliisin mukaan 36-vuotias.

Seitsemän ihmistä loukkaantui Düsseldorfin päärautatieasemalla eilen illalla tehdyssä hyökkäyksessä. Aluksi poliisi tiedotti viidestä loukkaantuneesta.

Yhden loukkaantuneen vammat ovat vakavia, mutta kukaan ei ole hengenvaarassa. Myös epäillyn hyökkääjän kerrottiin loukkaantuneen kiinni otettaessa.

Aluksi epäiltiin, että hyökkääjiä oli useampia. (Lähde: AFP)

Sveitsissä kaksi ihmistä ammuttu kahvilassa, epäillyt karussa

Sveitsissä kaksi ihmistä on ammuttu kahvilassa Baselin kaupungissa, kertoo poliisi. Lisäksi kolmas ihminen on kriittisessä tilassa.

Ampumisesta epäillään kahta miestä, jotka olivat poliisin mukaan saapuneet kahvilaan kello kahdeksan jälkeen paikallista aikaa torstai-iltana. Miesten kerrotaan ampuneen useita laukauksia. Poliisi etsii epäiltyjä.

Ampumisen motiivista ei ole tietoa. (Lähde: AFP)

Etelä-Korean presidentti Park erotettiin

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye on erotettu tehtävästään pysyvästi. Korruptioskandaaliin sekaantuneen Parkin erottamisesta päätti maan perustuslakituomioistuin perjantaina paikallista aikaa.

Perustuslakituomioistuimen johtava tuomari Lee Jung-mi sanoi, että presidentin toimet ovat heikentäneet vakavasti lainsäädäntöä sekä vahingoittaneet demokratian henkeä.

Etelä-Korean parlamentti päätti joulukuussa viedä presidentti Parkin valtakunnanoikeuteen.

Koska Parkin viraltapano nyt hyväksyttiin, Etelä-Koreassa on järjestettävä uudet presidentinvaalit 60 päivän kuluessa. (Lähde: AFP)

Myös Washington vaatii jäädyttämään uuden maahantulokiellon

Yhdysvalloissa myös Washingtonin osavaltio aikoo vaatia, että presidentti Donald Trumpin asetuksella antama uusi maahantulokielto jäädytetään. CNN:n mukaan osavaltio on jättämässä haasteen maahantulokieltoa vastaan torstaina paikallista aikaa.

Aiemmin Havaijin osavaltio ilmoitti haasteesta, jolla pyritään jäädyttämään Trumpin uusi asetus väliaikaisesti.

Myös usea muu Yhdysvaltain osavaltio on liittymässä vaatimaan maahantulokiellon jäädyttämistä. Mukaan ovat tulossa CNN:n mukaan ainakin Oregon, Massachusetts ja Minnesota.

Uudistetun maahantulokiellon on määrä tulla voimaan 16. maaliskuuta. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho kaatoi maaleillaan Rangersin NHL:ssä

Jääkiekon NHL:ssä Carolinan Sebastian Aho laukoi ratkaisevat kaksi maalia, kun Carolina voitti kotikentällään New York Rangersin 4–3.

Pelin ykköstähdeksi valittu Aho sai lisäksi yhden syöttöpinnan. Maalisyötön otti nimiinsä myös voittajien Teuvo Teräväinen.

Rangersin maalilla pelasti Antti Raanta, joka otti kiinni 26 laukausta. Rangersin ruotsalainen Mika Zibanejad teki hänkin pelissä kaksi osumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.