Puolan suhmurointi varjostaa EU-johtajien keskustelua tulevasta

STT

Brexitin jälkeen jäljelle jäävät 27 maata keskustelevat tänään EU:n tulevaisuudesta Brysselissä.

Keskusteluita varjostaa Puolan käytös yöllä päättyneessä EU-huippukokouksessa. Laki ja Oikeus -puoluetta edustava pääministeri Beata Szydlo kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen loppulauselmia vastalauseena puolalaisen Donald Tuskin jatkokaudelle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana. Koko kokouksen loppupäätelmät julkaistiin tämän takia puheenjohtajan nimissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiyöllä toimittajille, että kokouksen päätteeksi pidettiinkin pieni palautekeskustelu. Todettiin, että eihän tämä näin voi jatkua, Sipilä kertoi.

– Kun yksimielisesti tehdään päätöksiä, niin ei voida kaikki vuorollamme suuttua jostakin päätöksestä.

Huippukokouksen asialista oli täynnä isoja asioita: maahanmuutto, puolustus ja talous, mutta niistä käytiin lähinnä keskustelua.

Esimerkiksi puolustusyhteistyön eteenpäin viemiseen näyttää Sipilän mukaan löytyvän nyt yhteistä tahtoa. Konkretiaa ja päätöksiä odotetaan kuitenkin vasta kesäkuussa.

Myös Länsi-Balkanin tilanteesta ja maiden EU-lähentymisen etenemisestä käytiin Sipilän mukaan erittäin hyvä keskustelu. Esille nousi niin huoli Venäjän puuttumisesta maiden sisäisiin asioihin kuin myös se, että Turkilla on kiinnostusta alueeseen. Loppupäätelmissä ulkovaltoja ei kuitenkaan mainita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.