Lentoliikenne takkuaa perjantaina lakon takia

Helle: Tilanne poikkeuksellisen vakava.

Työryhmä / STT

Lentoliikenteessä on perjantaina suuria häiriöitä Ilmailualan unionin (IAU) lakon takia. Työnseisaus ja siihen liittyvät tukitoimet toteutetaan kello 15–19. Ne vaikuttavat maapalveluihin ja turvatarkastukseen.

Finnair on perunut perjantailta noin sata lentoa eli kolmasosan yhtiön lennoista. Finnairin mukaan perumiset koskevat työnseisauksen aikana koko kotimaan liikennettä, suurta osaa Euroopan lentoja ja yhtä kaukolentoa.

Finavian mukaan häiriöt heijastuvat vähintäänkin myöhästymisinä muidenkin yhtiöiden liikenteeseen useilla lentoasemilla.

Matkustajien kannattaa Finavian mukaan tulla Helsinki-Vantaalle runsaasti etuajassa jo aamusta alkaen. Ihmisiä pyydetään myös varautumaan ruuhkiin ja jonotukseen kaikilla kentillä. Lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset aikataulut saa kunkin lentoaseman kotisivuilta.

Kiistaa soviteltiin torstaina tuloksetta. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi, että työtä jatketaan maanantaina kello 10. Seuraava työnseisaus on ilmoitettu alkavaksi tiistaina.

 

Sopu kaukana

 

Lakko liittyy IAU:n ja Palvelualojen työnantajien väliseen Airpro-yhtiötä koskevaan työehtokiistaan. Helle kuvaa tilannetta poikkeuksellisen vakavaksi. Näkemyserojen takia sovintoehdotuksen antamiseen ei ole eväitä.

– Työriidan ytimessä on kysymys siitä, kumpaa työehtosopimusta Airpron maapalveluissa noudatetaan: Airprota koskevaa yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa työehtosopimusta. Kiista on periaatteellinen joko–tai-kysymys molemmille osapuolille.

Airprossa noudatetaan yrityskohtaista työehtosopimusta, josta on sovittu tällä hetkellä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja palkansaajajärjestö Pardian kanssa. Ammattiliitto Pro yhtyi työehtosopimukseen viime viikolla hyväksytyn valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen pohjalta.

Myös IAU on tammikuun loppuun saakka ollut sopimuksen osapuoli. Lentoliikenteen palveluja koskevan sopimuksen osapuolia ovat IAU ja Palta.

Janne Linnovaara, Saana Uosukainen, Mikko Isotalo, Nina Törnudd

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.