Finnair peruu noin sata lentoa huomenna lakon vuoksi

Sovittelu ei tuottanut tulosta - IAU:n lakko toteutuu.

Finnair on perunut perjantailta noin sata lentoa. Martti Kainulainen / Lehtikuva

STT

Ilmailualan unionin (IAU) huominen lakko toteutuu, koska tämän päivän sovittelutoimet eivät tuottaneet tulosta, ilmoittaa valtakunnansovittelija Minna Helle. Sovittelua jatketaan maanantaina klo 10, Helle kertoo verkkosivuillaan.

Finnair ilmoitti jo ennen sovittelujen loppumista tältä päivältä peruvansa huomenna noin sata lentoa Ilmailualan unionin lakon vuoksi. Se on kolmasosa Finnairin perjantain lennoista. Finnairin operatiivisen johtajan Jaakko Schildtin mukaan perumiset koskevat kello 15–19 koko kotimaan liikennettä, suurta osaa Euroopan lentoja ja yhtä kaukolentoa.

Lisäksi joidenkin lentojen lähtöajat muuttuvat, jotta ne saadaan operoitua lakkoajan ulkopuolella. Yhtiö kertoo viestivänsä perumisista asiakkaille netissä, tekstiviestein ja sähköpostitse.

– Perumiset sotkevat usean tuhannen asiakkaamme matkasuunnitelmat. Olemme todella pahoillamme asiakkaillemme aiheutuvasta huolesta ja vaivasta, sanoo Schildt.

Lakko liittyy IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan väliseen Airpro-yhtiötä koskevaan työehtokiistaan. Lakon aikana kriittisiä maapalveluita ei ole saatavilla tai niitä on saatavilla vain hyvin rajallisesti. Finnair ei ole osapuolena kiistassa.

Ellei sopua synny, on IAU ilmoittanut uusista työnseisauksista ensi viikollakin. Huomisen jälkeen seuraavat ovat ensi viikon tiistaina ja perjantaina, ellei sopua synny sitä ennen.

Kysymys noudatettavasta työehtosopimuksesta

Helle kuvaa tilannetta poikkeuksellisen vakavaksi. Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, ettei sovintoehdotuksen antamiselle ole eväitä.

– Työriidan ytimessä on kysymys siitä, kumpaa työehtosopimusta Airpron maapalveluissa noudatetaan: Airprota koskevaa yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa työehtosopimusta. Kiista on periaatteellinen joko–tai-kysymys molemmille osapuolille, Helle sanoi.

Airprossa noudatetaan yrityskohtaista työehtosopimusta, josta on sovittu tällä hetkellä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja palkansaajajärjestö Pardian kanssa. Myös Ammattiliitto Pro yhtyi työehtosopimukseen viime viikolla hyväksytyn valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen pohjalta. Myös IAU on tammikuun loppuun saakka ollut sopimuksen osapuoli. Lentoliikenteen palveluja koskevan sopimuksen osapuolia ovat IAU ja Palta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut