Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Olemme vasta aloittaneet" – Sadinmaa ei aio lopettaa homoparien vihkimistä

Pappi Kai Sadinmaasta tehtiin kantelu tuomiokapituliin, sillä hän vihki samaa sukupuolta olevan parin.

Pappi Kai Sadinmaa. Mikko Stig

Hannu Aaltonen, Viivi Salminen / STT

Helsinkiläinen pappi Kai Sadinmaa aikoo mennä maalliseen oikeuteen, jos hänen papinvirkansa viedään. Sadinmaasta kanneltiin Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, sillä Sadinmaa vihki samaa sukupuolta olevan parin. Sadinmaalle kantelu ei tullut yllätyksenä. Tuomiokapitulin STT:lle antamien tietojen mukaan kantelija on yksityishenkilö, joka ei ole ollut julkisuudessa tai kuulu kirkon vaikuttajapiireihin.

Sadinmaa sanoo STT:lle, että hän aikoo jatkaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

– Olemme vasta aloittaneet, eikä nyt voi luovuttaa. Tämä pitää viedä loppuun asti, Sadinmaa sanoo.

Sadinmaan mukaan pahin sanktio olisi, että hän menettäisi papinvirkansa. Lievimmillään hän vain "joisi kahvia Helsingin hiippakunnan piispan Irja Askolan kanssa".

– Irja Askola on esiintynyt tässä asiassa aika liberaalina. Hän tuskin haluaa jäädä muistiin piispana, joka kääntää takkinsa, hän sanoo.

Sadinmaa tekee vastineen yhdessä kollegoidensa kanssa

Lakimiesasessori Ritva Saario sanoo, että kantelua käsitellään ensimmäisen kerran tuomiokapitulin istunnossa.

– Sen jälkeen Sadinmaalta pyydetään selvitys asiasta, minkä jälkeen asiaa käsitellään uudessa kokouksessa, Saario sanoo.

Saario ei osaa tässä vaiheessa arvioida, kuinka kauan asian käsittely kestää.

Sadinmaa kertoo, että hän aikoo tehdä vastineen kanteluun yhdessä kollegoidensa kanssa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan keskiviikkona. Länsi-Suomen maistraatista kerrottiin aiemmin tällä viikolla, että pelkästään maistraateissa vihkimisiä on loppuviikon aikana reilut 30.

Suurin yksittäinen tapahtuma oli keskiviikkona Helsingissä järjestetty Vihdoinkin vihille, jossa vihittiin samaa sukupuolta olevia pareja. Parit saivat tapahtumassa valita maistraatin vihkikaavan ja papin toimittaman seremonian välillä.

Evankelisluterilaisen kirkon virallinen kanta on, että lainmuutoksesta huolimatta kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville. Vihkivälle papille mahdollisesti koituvien seuraamusten arviointi kuuluu hiippakunnan tuomiokapitulille.

Useat piispat ovat ennen lain voimaantuloa vedonneet seurakuntien pappeihin, etteivät nämä vihkisi samaa sukupuolta olevia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut