THL: Vanhukset saavat vaativaa kotihoitoa yhä useammassa kunnassa

Vanhuspalvelujen seuranta -tutkimuksen mukaan kunnilla on parannettavaa palvelujen kohdentamisessa erityisryhmille, kuten muistisairaille, mielenterveysongelmaisille ja päihteiden käyttäjille.

Tutkimuksen mukaan kotihoitoa saa neljästi päivässä 63 prosentissa kunnista, kun kaksi vuotta aiemmin luku oli 47 prosenttia. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Annukka Koskela / STT

Kunnissa on pystytty parantamaan vanhusten vaativaa kotihoitoa ainakin määrällisesti, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kotihoitoa saa neljästi päivässä 63 prosentissa kunnista, kun kaksi vuotta aiemmin luku oli 47 prosenttia. Myös yöaikaan ja viikonloppuisin saa kotihoitoa aiempaa useammassa kunnassa.

Vanhuspalvelujen seuranta -tutkimukseen tuli yhteensä 200 vastausta kunnista, kuntayhtymistä ja yhteistoiminta-alueilta. Siinä verrattiin vanhuspalvelujen tilaa vuonna 2014 ja 2016.

THL:n erikoistutkija Hanna Alastalon mukaan nyt nähdään, miten kotihoidon määrä on muuttunut kyseisten vuosien aikana. Hoidon laatuun liittyviä tuloksia saadaan myöhemmin keväällä.

– Silloin päästään katsomaan, onko kotihoidossa riittävästi henkilöstöä ja miten asiakasmäärät ovat kehittyneet.

Alastalo pitää suuntaa hyvänä mutta muistuttaa, että kunnat eivät ole ottaneet kaikkia kotona asumista helpottavia keinoja käyttöön.

– Esimerkiksi liikkuvia neuvontapalveluja käytetään vasta vähän.

 Liikkuvilla neuvontapalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi maaseudulla kulkevaa linja-autoa, josta voi saada terveyspalveluja ja johon lääkäri on internetin tai puhelimen välityksellä yhteydessä.

Varat riittivät aiempaa paremmin

Tutkimuksen mukaan ikääntyneille suunnattujen palvelujen järjestämiseen tarkoitetut varat riittivät viime vuonna paremmin kuin vuonna 2014. Sen sijaan lisää paukkuja tarvittaisiin sosiaalipalveluihin ja iäkkäiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviin palveluihin.

Kehitettävää oli myös palvelujen kohdentamisessa erityisryhmille. Näitä ovat esimerkiksi kotona asuvat muistisairaat, päihteiden käyttäjät, mielenterveysongelmaiset ja tiuhaan päivystyspoliklinikoilla asioivat ikäihmiset. THL:n mukaan jopa viidennes kunnista ei suuntaa terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluja esimerkiksi yksin asuville muistisairaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.