Nuoren miehen sydän – kun kulttuurisuvun päämies täytti 80 vuotta

Jämsänkoskelainen Hilja Maria Virtanen ponnisti maailmaan poikavauvan 25.7.1933. Työväen Pitkän pytingin kamarissa syntynyt lapsi parkaisi – ja sittemmin hänestä on kuullut koko Suomi.

Poika täyttää huomenna 80 vuotta. Mies on kultuurisuvun ylpeä päämies ja jämsänkoskelainen suurmies. Ja silti – ihan tavallinen.

Hänet tunnetaan ravi- ja jalkapallomiehenä. Hän on yhtä kuin jämsänkoskelaiset ja synnyinmaisemansa.

–?Kaverit sanovat, että olen se sama vanha Jukka kuin ennenkin.

Jukka Virtasen ulkoinen olemus ei ole kahdeksankymmentävuotiaan, mutta vielä nuoremmalta vaikuttavat miehen silmät ja sydän.

–?On hyvä pysyä uteliaana loppuun asti. Ei saa pelätä uusia asioita.

Virtasen mukaan kaiken luovuuden lähde on laiskuus. Samalla hän ansaitsisi Suomen aikaansaavimman laiskan miehen tittelin.

Hän on monitaiteilija: muun muassa kirjailija, runoilija, toimittaja, televisioesiintyjä, suomentaja, sanoittaja ja laulaja.

–?Se, että olen tehnyt niin paljon, johtuu vain siitä, että olen niin vanha.

Harva 80 vuotta täyttävä on kuitenkaan pelannut vastikään jalkapalloa Saksassa. Vielä harvempi suunnittelee haastavan englanninkielisen teoksen suomentamista.

Mies pursuaa elämää, elämäniloa ja -halua. Katkeruudesta ei ole häivääkään, vaikka mies toteaa, että jotakin olisi toki voinut tehdä toisin.

Virtaselle on yhä unelmia: kirjoittaminen ja matkustaminen.

Hiljan hiljaisesta pojasta kasvoi sanavalmis mies. Paha lukihäiriö ei ole häntä estänyt. En usko, että mikään olisi voinut estää.

Mutta Virtanen ei olisi oma itsensä ilman Liisaa.

Ypäjäläistyttö näki 12-vuotiaana juhannustaikoja tehdessään peilissä miehen. Myöhemmin hän tapasi hänet Helsingissä Hämäläisosakunnan vaatenaulakolla. Virtaset ovat olleet yhdessä 56 ja naimisissa 53 vuotta.

Heillä on kaksi lasta ja monta lastenlasta, koti Munkkivuoressa ja kesäkoti Jämsänkoskella. He ovat tehneet maailmanympärimatkan, käyneet 60 maassa ja lakanneet sitten laskemasta matkakohteita.

Siellä, missä Jukka ja Liisa Virtanen ovat, on aina myös lähtövalmis lentävä matto. Matka vie kuulijan jämsänkoskelaisesta 1950-luvun talosta uuden vuoden viettoon Rio de Janeiron Cobacabanan rannalle, Brasilian television haastatteluun, Perun Machu Picchuun paikallisen papin luo ja Tongalle, pienelle Tyynenmeren atollille.

Atollilla Virtaset kohtasivat näyn, joka saa edelleenkin kyyneleet silmiin.

–?Olimme matkalla sen jälkeen, kun ystävämme Juha Vainio oli kuollut. Yövyimme pienellä atollilla, jonka nimi oli Fafa. Siellä oli vain palmuja ja muutama maja. Lähdimme illallisen jälkeen kiertämään atollia ja kun olimme auringonlaskun aikaan rannalla, lensi ylitsemme albatrossi. Oli hiirenhiljaista. Kun albatrossi oli päällämme, se nyökkäsi. Lintu lensi kierroksen ja teki saman uudelleen. Me molemmat tajusimme, että se oli Juha.

On ihmisiä, jotka säteilevät sydämen sivistystä. Virtanen on sellainen. Hän valaa ympärilleen uskomatonta elämänuskoa ja puhuu laajasta ystäväpiiristään erityisen lämpimästi.

Eräs ystävä on tuonut hänelle sangollisen mustikoita, toinen tauluun kiinnitetyn maailman nopeimman hevosen kengän. Vanhan talon takapihalla kasvava suuri tammi on se sama, jonka taimen hän sai lahjaksi täyttäessään 50 vuotta.

Hyvän ystävän Silvo Hyppölän piti järjestää syntymäpäivän kunniaksi kansanjuhla Jämsänkoskella. Luvassa olisi ollut Kansainvälisten koskelaisten ja viihdealan ammattilaisista koostuvan Zoomin välinen jalkapallo-ottelu. Molemmissa joukkueissa pelaava Virtanen olisi edustanut kentällä jämsänkoskelaisia – totta kai.

Juhlakonserttiin oli lupautunut lukuisia musiikkitaivaan tähtiä. Vieraita oli luvassa jo yli 3?000. Sitten Hyppölä sairastui ja juhlat saivat jäädä.

–?Ei se harmita. Silvon pitää osata ottaa nyt rauhallisesti.

Jukka Virtanen juhlii syntymäpäiväänsä perhepiirissä.

Huomenna, syntymäpäivänään, hän aloittaa aamunsa ihan kuin muutkin kesäpäivät. Hän käy paikallisella huoltoasemalla juomassa espresson, ystävien seurassa.

Juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 24.7.2013.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut