Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ensi keskiviikkona eli maaliskuun alusta.
Noin joka kuudes (16 prosenttia) Suomen suurimpien kaupunkien papeista on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia henkilöitä avioliittoon heti lakimuutoksen myötä, selviää Uutissuomalaisen kyselystä. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ensi keskiviikkona eli maaliskuun alusta. Selvästi sitä useampi, yhteensä lähes puolet (48 prosenttia) vastaajista, suhtautuu homoparien vihkimiseen myönteisesti. Osa vain haluaa odottaa, josko kirkon kanta asiaan ensin muuttuisi.
Kyselystä selviää myös, että niin ikään lähes puolet (47 prosenttia) vastaajista suhtautuu asiaan kielteisesti eikä aio vihkiä homopareja. Muutaman prosentin näkemys jäi epäselväksi.
Sähköpostikysely lähetettiin 12 suurimman kaupungin evankelis-luterilaisille papeille. Joukossa oli myös pienempien kuntien pappeja, sillä jotkin seurakuntayhtymät ulottuvat usean kunnan alueelle. Kysely tavoitti 689 henkilöä, ja heistä 167 vastasi. Vastausprosentiksi tuli 24.
12 suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori ja Joensuu.
Ne, jotka ovat valmiita vihkimään homopareja nopeasti, vetoavat muun muassa lakiin.
– Kirkolle on annettu vihkioikeus, ja jos laki muuttuu, on muututtava sen mukaisesti. En löydä vihkimiselle mitään raamatullista estettä, vastasi yksi.
– Olen valmis vihkimään rippikoulun käyneitä täysi-ikäisiä kirkon jäseniä sukupuolesta riippumatta. Laki on säädetty sukupuoleen perustuvan syrjinnän lopettamiseksi, kirjoitti toinen.
Jotkut puhuvat arvoista ja vakaumuksestaan.
– On kristillisen vakaumukseni mukaista kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti.
Sooloilua vältetään
Monet papit suhtautuvat homoparien vihkimisen myönteisesti, mutta eivät aio vielä vihkiä pareja. He odottavat, että kirkon kanta muuttuisi ja esimiehiltä tulisi lupa, ja välttävät sooloilua.
– Olen valmis vihkimään heti, kun siitä tehdään kirkossa yhteinen päätös. Omankäden oikeuteen ja yhteisten pelisääntöjen rikkomiseen en aio ainakaan vielä ryhtyä.
– Olen valmis yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Odotan, että kirkolliskokous tai ainakin piispainkokous antaa siihen valtuutuksen.
Joitakuita mietityttävät mahdolliset seuraamukset.
– En jaksa siitä seuraavaa prosessia.
– Pelkään, että työn jatkuminen voisi olla vaakalaudalla.
Raamattu ratkaisee
Ne, jotka suhtautuvat homoparien vihkimisen kielteisesti, perustelevat kantansa yhdensuuntaisesti. He vetoavat muun muassa Raamattuun ja perinteeseen.
– Kirkko ei ole muuttanut avioliittokäsitystään, vaikka valtio on sitä muuttanut.
– Avioliitto on Raamatun mukaan miehen ja naisen välinen liitto.
– Homoliitot ovat vastoin kirkon avioliittoperinnettä ja -käytäntöä.
– Haluan olla kuuliainen sekä pappislupaukselleni, Raamatulle että omalle piispalleni.
Pappisliiton puheenjohtaja, Alavieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala pitää tulosta, että noin joka kuudes pappi olisi valmis vihkimään jo pian, hieman yllättävänä.
– Osuus kuulostaa suurehkolta. Ovatkohan vastaajat painottuneet niihin, jotka ovat rohkeampia toimimaan, hän pohtii.
Muutoin Nivala ei tuloksista ylläty: vajaa puolet suhtautuu homoparien vihkimiseen myönteisesti ja vajaa puolet kielteisesti.
– Näin olen itsekin asiaa hahmotellut.
Nivala arvioi, että papit eivät jakaannu kysymyksessä esimerkiksi kaupunki–maaseutu- tai etelä–pohjoinen-akselilla. Hänen mukaansa eri tavoilla suhtautuvia on koko maassa.
Pappisliitossa oli toissavuoden lopussa 4 467 jäsentä, joista 47 prosenttia (2 108 henkilöä) oli työelämässä.
Näin sanoo kirkko
Tasa-arvoinen avioliittolaki mahdollistaa avioliiton samaa sukupuolta olevien kesken. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei ole päättänyt mitään samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon. 15 kirkolliskokousedustajaa on valmistellut toukokuun kirkolliskokoukselle aloitteen, jossa esitetään avioliittokäsityksen laajentamista. Heidän mukaansa kirkollisen avioliittoon vihkimisen tulisi olla mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille, mutta yksittäistä pappia ei pitäisi velvoittaa vihkimään.
Kirkkohallituksen selvityksen mukaan kirkolla on edelleen oikeus päättää vihkimiskäytännöistään itse eikä avioliittolain muutos luo papeille velvollisuutta vihkiä homopareja.
Piispainkokouksen selonteon mukaan avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Pappi ei voi vihkiä homopareja eikä siunata heidän avioliittojaan, mutta rukoileminen heidän kanssaan ja puolestaan on sallittua.
Helsingin hiippakuntavaltuusto on linjannut, että papit voivat vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja ongelmattomasti.
Pappisliitto on kehottanut panemaan jäitä hattuun vihkimiskysymyksessä. Liiton hallituksen mukaan virkasuhteessa olevan papin tulee noudattaa työnantajansa määräyksiä työtehtävistä.