Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Elokuva-arvio: Tom of Finland kertoo oikeudesta rakkauteen

Surumielisessä elokuvassa Touko Laaksosesta on lukuisia ilon hetkiä.

Touko Laaksonen (Pekka Strang) työskenteli piirtäjänä mainostoimistossa, ja alkoi sitten piirtää homoeroottisia kuvia.

Marko Ahonen

Tom of Finland

Arvio: 4/5

Etukäteen Tom of Finland -elokuva herätti runsaasti huomiota ja sitä hypetettiin kovasti. Ilokseni voin kertoa, että piirtäjänimimerkki Tom of Finlandin (1920–1991) elämäkertadraama täyttää odotukset.

Elokuva kertoo homoudesta ja piirtämisestä, mutta ensisijaisesti rakkaudesta ja oikeudesta rakkauteen.

Ennen kuin oli Tom of Finland, on sodassa taisteleva nuorimies Touko Laaksonen (Pekka Strang). Vaikka aihetta ei ole juurikaan käsitelty, talvi- ja jatkosodassa oli yhtä paljon homoseksuaaleja kuin nyky-Suomessakin.

Sodan jälkeen herkkä mutta tarvittaessa vahvatahtoinen Laaksonen asuu Helsingissä yhdessä siskonsa Kaijan (Jessica Grabowsky) kanssa. Kumpikin työskentelee piirtäjänä samassa mainostoimistossa. Touko alkaa piirtää omaksi ilokseen homoeroottisia kuvia nahka-asuisista ja isokaluisista miehistä.

Selvää on, että kuvia ei voisi mitenkään Suomessa julkaista. Homoseksuaalisuus on yhä laitonta ja syy toimittaa ihmisiä pakkohoitoon.

Homopiireillä on kuitenkin omat salaiset tapaamispaikkansa. Touko rakastuu tanssija Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta suhteesta ei voi kertoa edes läheiselle siskolle.

Lopulta Touko keksii lähettää piirroksiaan Yhdysvaltoihin. Sielläkään mies ei voi ja halua esiintyä omalla nimellään. Kuvat on signeerannut nimimerkki Tom, jonka perään kustantaja keksii lisätä sanat "of Finland".

Tom of Finland on surumielinen elokuva, jossa on lukuisia ilon hetkiä. Tomin kuvien hahmot ovat vahvoja ja positiivisia. Seksi kuvataan iloisena asiana. Aluksi Tom of Finland voimaannuttaa amerikkalaisia homoja, ja vähitellen kuvat leviävät ympäri maailmaa. Tom of Finlandin vaikutus näkyy esimerkiksi mainos- ja muotikuvissa vielä tänä päivänäkin.

Sodan jälkeinen Suomi on synkkä ja moralistinen maa. Laaksonen toteaakin, että hänen kuvansa nähdään ennemmin Vatikaanissa kuin Suomessa.

Poliisit pamputtavat homoja armottomasti, mikäli heidät vain kiinni saavat. Veli Mäkisen unelma on oma koti, jossa miehet voisivat tanssia keskenään verhot auki. Sitä aikaa hän ei ehtinyt nähdä.

Vaikka elokuva on kovin tummasävyinen (paitsi Los Angelesin auringossa), toivoa ei menetetä koskaan. Tunnelmaa alleviivaa myös jykevä soundtrack, joka on tehty klassisen musiikin hengessä.

Huumori on pienimuotoista mutta on tärkeää, että sitä todella on mukana. Ilman huumoria lopputulos olisi ollut turhan raskas ja selvästi vähemmän viihdyttävä. Ovathan Tom of Finlandin kuvatkin täynnä elämäniloa.

Elokuvasta löytyy muutama kömpelö ja alleviivaava kohta. Homoseksiä kuvataan kohtalaisen häveliäästi, mikä on vain järkevää. Seksillä läträily olisi nostanut puheenaiheeksi väärät ja epäoleelliset asiat. Tom of Finland ei ole seksielokuva.

Elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näin virallinen moderni Suomi tavallaan pyytää anteeksi entisaikojen homovainoja. Vielä nykyäänkin monet haluavat muun muassa kieltää homoilta avioliiton ilman yhtään järkevää syytä. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. maaliskuuta. Sitä voi juhlia vaikkapa elokuvateatterissa Tom of Finlandin parissa.

Ohjaus: Dome Karukoski. Päärooleissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky. Tyylilaji: draama. K12.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut